'Aantrekkingskracht Ernst & Young onverklaarbaar laag'

maandag 31 mei 2010 | 1 reacties

Hoewel alle accountantskantoren achteruit zijn gegaan in de vorige week verschenen Incompany 500, staat Ernst & Young verhoudingsgewijs laag. De lage ranking in het onderzoek naar aantrekkingskracht is volgens de organisatie niet te verklaren.

KPMG (75), PwC (79) en Deloitte (96) staan alle drie in het laatste kwart van de top 100 van de Incompany 500, die wordt gepubliceerd in het gelijknamige tijdschrift. Ernst & Young staat op nummer 144. Het tijdschrift peilt jaarlijks zowel de aantrekkingskracht als de reputatie van Nederlandse organisaties onder zakenpartners, beleggers en werknemers.

René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany, de organisatie die de onderzoeken doet naar de aantrekkingskracht van de organisaties, heeft geen verklaring voor de achterblijvende populariteit van Ernst & Young. "Ik vind deze organisatie zeker niet slechter dan andere accountantsorganisaties. Maar in de peiling naar aantrekkelijkheid blijft dit kantoor al jaren een plaats of veertig achter bij de andere big four."

In verschillende deelonderzoeken van het tijdschrift Incompany scoort Ernst & Young doorgaans goed. Vorig jaar was het nog de best scorende van de big four op het gebied van klanttevredenheid. In 2007 noteerde Ernst & Young de hoogste werknemerstevredenheid in een onderzoek van Incompany. Tot vorig jaar wonnen ze elk jaar op dit onderdeel."

"Maar die goede resultaten zien we niet terug in de top of mind-positie die uit dit onderzoek naar voren komt. Kennelijk zakt Ernst & Young tientallen plaatsen terug als ze er een keer niet uitschieten, terwijl je zou verwachten dat ze dan op dezelfde hoogte als de anderen eindigen. De reden? Ik weet het echt niet."

De aantrekkingskracht van de drie overige kantoren daalde dit jaar volgens de Incompany 500 licht, terwijl Ernst & Young steeg (van 166 naar 144). Deze trend past overigens bij de neergaande beweging van de gehele financiële sector. "Ik denk dat de accountants een stukje van hun roem verloren hebben in de financiële crisis", aldus Gerhardus.

De diverse deelonderzoeken in het kader van de Incompany 500 laten zien dat Ernst & Young ook laag scoort als zakenpartner. Hier staat zij op plaats 325. KPMG en PwC staan hier op respectievelijk 181 en 70. Deloitte heeft hier geen notering.

Voor het eerst heeft Mazars een plekje verworven in de Incompany 500. Het kantoor staat op plaats 257 in de ranking voor aantrekkingskracht. "Zes jaar lang heeft Mazars het niet gehaald, nu wel", zegt Gerhardus. "Altijd scoorde Mazars slecht op klanttevredenheid, maar dat is dit jaar heel anders. Als je het opeens heel goed doet op dit onderdeel, valt dat op. Ik denk dat Mazars daar haar notering aan heeft te danken."

"Andere bekende accountantskantoren haalden het niet, hoewel die ook best goed zijn. Maar het gaat hier om organisaties die in de top of mind zijn van de ondervraagden. Als je als vierde wordt genoemd, is dat best goed, maar krijg je toch geen punten. De Incompany 500 is nu eenmaal een strenge wedstrijd."

Evenals in 2009 staat Rabobank op nummer een in de Incompany 500, gevolgd door Shell, Philips, ING en Ahold.

  • Reageer
  • Print
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Delen


Laatste nieuws

Reacties (1) | Reageer


Reacties

Geplaatst door Mevr. Leenmans - 5-6-2010 20:17:57

Als Ernst & Young zou ik ook zeggen dat de oorzaak niet bekend is. Echter moet m.i. een duidelijke relatie gelegd worden met de inflatiecorrectie voorgaand jaar, gevolgd met de informatie dat het gemiddelde partnerinkomen riant steeg. Daarnaast is de schimmige manier van communicatie iets wat niet alleen het personeel maar ook werkzoekenden bereikt.

Want wat is eigenlijk HET onderscheidend vermogen van een van de big fours?


Reageer op dit artikel


 NBA Opleidingen

Actualiteiten pensioenen

19 mei in Hoevelaken

De nieuwe VGBA

21 mei in Nieuwegein
Vacatures


Kadaster zoekt een Manager Risk, Audit en Informatiebeveiliging in Apeldoorn

APG Groep zoekt een Manager Business Control in Heerlen en Amsterdam

FinanceFactor zoekt een Finance Manager in Rotterdam

MediaPartners Group zoekt een Assistent Controller m/v in Amstelveen