Combinatie interne audit en externe controle wordt trend in VK

dinsdag 27 juli 2010 | 6 reacties

Het uitbesteden van de internal audit aan de externe accountant begint een trend te worden in Engeland. Vorig jaar baarde Rentokil opzien door deze diensten beide van KPMG UK te betrekken. Zeventien procent van de top 350 bedrijven past dit model inmiddels toe.

Deze informatie is afkomstig van de Audit Inspection Unit van toezichthouder FRC. Ondanks de discussie over de ethische kant van een combinatie van in- en externe controle bij dezelfde klant, is de praktijk inmiddels wijd verbreid.

Initiatiefnemer KPMG heeft de gecombineerde dienstverlening steeds verdedigd. Het past volgens het kantoor in een model van bredere assurance. "This is what we are seeking to provide to clients, while fully adhering to the ethical guidelines for the profession", aldus een woordvoerder.

  • Reageer
  • Print
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Delen


Laatste nieuws

Reacties (6) | Reageer


Reacties

Geplaatst door Marcel Pheijffer - 29-7-2010 22:22:00

Beste Cees,

zo werkt het niet. Dan verdienen de uitgevers niets meer! Maar er is vast wel een collega die het leest, of stuur me anders een mail.

Groet,

Marcel

Geplaatst door Cees Klumper - 29-7-2010 22:18:28

Marcel - is het artikel in het MAB ook toegankelijk voor niet-abonnees zoals ikzelf? Ik ben er wel benieuwd naar namelijk.

Geplaatst door Cees Klumper - 29-7-2010 22:17:06

Hallo Frank - maar dat is een van de beste motieven; als je voor lagere kosten hetzelfde of meer kunt krijgen voor je onderneming moet je dat altijd doen. Dat zal een van de overwegingen zijn, ongetwijfeld.
Persoonlijk denk ik dat het probleem niet is het de facto wegvallen van 1 van de lines of defense, maar veeleer de kennelijke inschatting dat de externe accountant in staat is om het hele spectrum van wat internal auditors normaal gesproken doen net zo effectief en efficient af te dekken. Als ik naar mijn eigen situatie kijk overlappen wat de externe accountant en mijn functie doen minder dan 10%. Uiteindelijk houdt de externe accountant zich toch maar met een heel beperkt stukje van de interne beheersing bezig.

Geplaatst door Marcel Pheijffer - 29-7-2010 13:30:39

Voor de belangstellenden over de thematiek in-/externe controle verwijs ik naar het komende nummer van het MAB waarin diverse bijdragen over het onderwerp staan.

Groet,

Marcel

Geplaatst door Frank Felten - 29-7-2010 12:57:01

Ha Cees, ik ben zo bang dat die sterke motieven met name financieel gedreven en dus niet inhoudelijk van aard zijn.

Geplaatst door Cees Klumper - 28-7-2010 21:41:56

Interessant om te constateren dat bedrijven kennelijk veel minder een probleem hebben met deze combinatie (dan veel accountants) terwijl zij toch een belangrijke belanghebbende zijn en zeker gezien de Rentokil discussie de mening van die andere belangrijke belanghebbende, zijnde het maatschappelijke verkeer in het algemeen en hun aandeelhouders in het bijzonder, meegewogen zullen hebben in hun beslissing. Er zijn dus blijkbaar heel sterke motieven om het toch zo te doen.


Reageer op dit artikel


 NBA Opleidingen

Actualiteiten pensioenen

19 mei in Hoevelaken

De nieuwe VGBA

21 mei in Nieuwegein
Vacatures


Kadaster zoekt een Manager Risk, Audit en Informatiebeveiliging in Apeldoorn

APG Groep zoekt een Manager Business Control in Heerlen en Amsterdam

FinanceFactor zoekt een Finance Manager in Rotterdam

MediaPartners Group zoekt een Assistent Controller m/v in Amstelveen