Deloitte dumpt binnen veertien dagen twee Chinese klanten

donderdag 22 maart 2012 | 0 reacties

Voor de tweede keer in een maand is Deloitte opgestapt als accountant van een beursgenoteerd bedrijf in China. Toezichthouders in steeds meer landen hebben genoeg van Chinese beursfondsen.

Deloitte heeft zich teruggetrokken als controlerend accountant van zuivelbedrijf Daqing Dairy Holdings, dat een beursnotering heeft aan de beurs van Hong Kong. Het accountantskantoor wil niet toelichten waarom het besluit is genomen.

Het nieuws komt een week nadat Deloitte opstapte als controlerend accountant van Boshiwa International, een Chinese producent van kinderkleding die ook aan de beurs van Hong Kong genoteerd is. In deze kwestie vertelde Deloitte dat men de jaarrekening niet kon controleren omdat het management onvoldoende informatie gaf.

Analisten vrezen dat het nog vaker kan voorkomen dat controlerend accountants zich terugtrekken bij Chinese beursfondsen. Vooral onder druk van toezichthouders, aldus Linus Yip van First Shanghai Securities.

"We see a trend there, and it may spread ahead of the seasons as auditors are taking quite a cautious approach on reviewing those earnings, in particular under pressure from relevant regulators."

Volgens hem is het een sterk signaal richting beleggers, die op deze manier attent worden gemaakt op de risico's die ze lopen bij kleinere Chinese bedrijven. "It alarms the market and alerts investors to the potential risk of investing in these small companies."

Chinese beursbedrijven hebben een slechte reputatie wat betreft de betrouwbaarheid van hun jaarrekeningen. Vorig jaar trok Deloitte zich al terug als accountant van Longtop, ook een Chinees beursbedrijf, maar met een notering in de VS. Afgelopen najaar deed Ernst & Young hetzelfde bij Sky China, een Chinese oliemaatschappij met een notering aan de beurs in Singapore.

Toezichthouders in Westerse landen verliezen hun geduld met Chinese beursbedrijven. In februari luidde de Canadian Public Accountability Board in een rapport de alarmbel over de boekhoudpraktijken van Chinese bedrijven. In de VS proberen toezichthouders nog altijd te achterhalen hoe de boekhouding van het van fraude verdachte beursbedrijf Longtop precies in elkaar zit.

Accountantskantoren komen regelmatig in de problemen door hun werk voor Chinese bedrijven. Verschillen in regelgeving tussen China en andere Westerse landen liggen hieraan te grondslag.

Ernst & Young is vorig jaar aangeklaagd door beleggers vanwege betrokkenheid bij boekhoudfraude door Sino-Rest, een Chinees bosbouwbedrijf met een Canadese beursnotering. Ook tegen BDO loopt een rechtszaak vanwege werkzaamheden voor het van boekhoudfraude verdachte Chinese bedrijf China Expert Technology.

  • Reageer
  • Print
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Delen


Laatste nieuws


Reacties (0) | Reageer


Reageer op dit artikel


 NBA Opleidingen

Actualiteiten pensioenen

19 mei in Hoevelaken

De nieuwe VGBA

21 mei in Nieuwegein
Vacatures


Kadaster zoekt een Manager Risk, Audit en Informatiebeveiliging in Apeldoorn

APG Groep zoekt een Manager Business Control in Heerlen en Amsterdam

FinanceFactor zoekt een Finance Manager in Rotterdam

MediaPartners Group zoekt een Assistent Controller m/v in Amstelveen