Ondernemer wil van accountant strategisch advies

vrijdag 4 januari 2013 | 5 reacties

Ruim tachtig procent van de ondernemers wil dat de accountant verder kijkt dan de jaarrekening en strategisch advies geeft voor de lange termijn. Dat blijkt uit een grootschalig klantenonderzoek door kantorenkoepel SRA en de Universiteit van Leiden onder mkb-ondernemers

Bijna negen op de tien ondernemers willen dat de accountant als sparringpartner naast hem of haar staat.

Klanten hebben bovendien geld over voor goede dienstverlening, zo blijkt. Ruim 83% van de ondernemers betaalt graag wat extra wanneer hij of zij goed wordt geholpen, ondanks crisis en prijsdruk. Maar daarvoor is een transparante factuur met urenspecificatie wel een randvoorwaarde, evenals persoonlijke advisering.

Randvoorwaarden voor de perfecte sparringpartner

Uit het onderzoek komt een top-5 naar voren met belangrijke aandachtspunten voor de accountant:

 1. Neem regelmatig contact op zonder een factuur te sturen: 75,9% wil dat de adviseur écht belangstelling toont door regelmatig contact op te nemen zonder hiervoor een factuur te sturen.
 2. Luister naar de klant: niet alleen actief maar ook pro-actief. Zorg dat elke klant het advies krijgt wat hij nodig heeft en kijk verder dan cijfers. 25,5% heeft geen behoefte aan tussentijdse cijfers, terwijl 85% behoefte heeft aan fiscaal advies en 80,2% aan brancheadvies: wat is de betekenis van de cijfers voor de betreffende ondernemer in zijn/ haar specifieke branche?
 3. Zorg voor persoonlijk advies en empathie. Voorkom wisselende klantcontactpersonen/ verloop van personeel. Uit de open antwoorden blijkt dat ondernemers dit als storend ervaren.
 4. Bel altijd dezelfde dag terug: 80,9% geeft dit expliciet aan, wanneer ze contact opnemen met een vraag en de adviseur is op het moment zelf niet bereikbaar.
 5. Zorg voor transparantie: 91.4% wil een transparante factuur met urenspecificatie en 80,1% wil van te voren precies weten wanneer het resultaat opgeleverd wordt. Vaste prijsafspraken zijn ook interessant om te overwegen: slechts 14% heeft hier geen behoefte aan, 24,2% is neutraal en 61,9% heeft (veel) behoefte aan vaste prijsafspraken in plaats van 'uurtje factuurtje'.

One shop-one stop?

57,2% wil dat de accountant op zoveel mogelijk terreinen kan adviseren en ook dat hij deze diensten in huis heeft. 60,4% vindt dat laatste niet nodig; deze groep ondernemers wil vooral dat de accountant hem/haar doorverwijst, indien nodig.

Opvallend is dat de behoefte aan diverse adviesdiensten verdeeld is. Er is veel behoefte aan fiscaal advies (85,2%) en pensioenadvies (54,8%). 36% wil arbeidsrechtelijk advies.

Gezien het feit dat 82% van de SRA-leden een full service-concept wil aanbieden, is volgens SRA de vraag gerechtvaardigd of hiervoor wel voldoende draagvlak is vanuit de markt. "Zo ja, voor welke ondernemers, voor welke adviesdiensten en voor welke type kantoren?"

Onderzoek

Bovenstaande gegevens zijn de eerste globale resultaten uit een grootschalig promotieonderzoek, geëntameerd door Universiteit Leiden en SRA onder mkb-ondernemers. Ruim 90% van de ruim duizend respondenten heeft een functie op directieniveau en 94,5% is eindverantwoordelijk voor het aannamebeleid van de accountant.

Tijdens de Kleine Kantorendag van SRA op 6 februari worden de vervolganalyses gepresenteerd met meer gedetailleerde informatie. In het voorjaar van 2013 wordt het definitieve rapport met alle analyses verwacht.

 • Reageer
 • Print
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Delen


Laatste nieuws


Reacties (5) | Reageer


Reacties

Geplaatst door Jan Bouwens - 8-1-2013 17:18:21

Het is vermakelijk om deze diametraal tegengestelde meningen te lezen.

Maar laten we eerlijk zijn, een accountant die het business model onvoldoende op waarde kan schatten, is toch naar verwachting ook niet echt in staat om de bezittingen op waarde te schatten. Op zijn minst zal hij dus enige kennis moeten hebben die strategisch van aard is. Ik zie een belangwekkende en niet-onderzochte onderzoeksvraag voor me: zijn accountants die het businessmodel beter doorwrochten ook betere accountants?

Geplaatst door Pieter de Kok - 7-1-2013 22:44:35

"Gelukkig" hebben we geen Alert Scheiding Controle en Advies in MKB Alles Kan ..stel je voor...haha

Strategisch advies..ja want wij accountants zijn echte top strategen, passen zelf goed op de winkel en ondernemen van alles, dus dat strategisch adviseren kunnen we húl goed!

Geplaatst door Saskia van der Heijden - 7-1-2013 21:58:27

Dank voor het kenbaar maken van de resultaten van het onderzoek.

De accountant is inderdaad geen alleskunner. Dat mag men ook niet verwachten.

Wat ons echter in de afgelopen maand heeft verbaasd is wanneer we aan SRA en NBA vragen om een werkboek te promoten beide verenigingen aangeven dat er geen behoefte is om dit aan hun achterban kenbaar te maken. Zij beroepen zich op hun “publiekrechtelijke taak”, terwijl je je doelgroep bedient.

Met dit werkboek (het werkboek " MKB bedrijfsoverdracht, goed doordacht!) kan iedere AA/RA accountant die MKB-ondernemer een belangrijke aanzet geven om zijn / haar bedrijf verkoopklaar te maken.
Dit werkboek kenmerkt twee zaken : verkoopstrategie en interne strategie.
Het is een prachtig middel om juist met de eigenaar over strategische aspecten te spreken en vult voor iedere AA/ RA binnen MKB op perfecte wijze de uit het onderzoek voorgekomen randvoorwaarden 1 en 2 in. Het adviestraject wordt daarmee voor de AA/ RA accountant op een presenteerblaadje aangereikt.

Geplaatst door Patrick R. van Zuijlen - 7-1-2013 13:46:31

Geldt dit voor de accountant of het accountantskantoor? Een advies: schoenmaker (accountant) blijf bij je leest! Aanvullende bedrijfskundige dienstverlening vanuit het kantoor of vanuit partnership is natuurlijk prima te organiseren.

Geplaatst door Jan Wietsma - 7-1-2013 11:33:04

Dat een ondernemer meer strategisch advies verlangt is niet zo gek, het zijn immers roerige tijden. De vraag die gesteld mag worden is of de accountant de eerst aangewezen persoon is om dat strategisch advies te geven. In de opleiding wordt er relatief weinig aandacht aangegeven. Daarnaast hebben veel accountants al moeite om hun eigen strategie vorm te geven. Ik ken kantoren waarbij men het strategisch adviseren van ondernemers overlaat aan bedrijfskundigen. Het is denk ik goed om te beseffen dat strategisch adviseren om andere skills vraagt dan controleren en samenstellen. Daar komt nog bij dat de meeste accountants vooral fiscaal gericht advies geven en zich daarin met name bijscholen.

Uit de klantenpanels die FullFinance organiseert voor haar relaties blijkt keer op keer dat klanten andere zaken verwachten van hun accountant dan de accountant vooraf heeft aangegeven. Confronterend maar ook zeer verhelderend. Duidelijk is in ieder geval dat klanten niet geloven in de accountant als alleskunner. Strategische samenwerking en co-creatie worden door klanten erg belangrijk gevonden.


Reageer op dit artikel


 NBA Opleidingen

Actualiteiten pensioenen

19 mei in Hoevelaken

De nieuwe VGBA

21 mei in Nieuwegein
Vacatures


Kadaster zoekt een Manager Risk, Audit en Informatiebeveiliging in Apeldoorn

APG Groep zoekt een Manager Business Control in Heerlen en Amsterdam

FinanceFactor zoekt een Finance Manager in Rotterdam

MediaPartners Group zoekt een Assistent Controller m/v in Amstelveen