PwC: 'Brits model accountantstoezicht ook in Nederland'

donderdag 30 september 2010 | 2 reacties

Bestuursvoorzitter Robert Swaak van PwC vindt het noemen van man en paard bij het toezicht op accountants beter voor de kwaliteit van de accountantscontrole. Hij neemt daarmee afstand van de wijze van rapportering door de AFM, die slechts in algemene zin rapporteert over de kwaliteit van de professie.

In de Telegraaf van vandaag pleit Swaak voor de Britse manier van toezicht houden op de accountancy. Daar worden de tekortkomingen van de grote Britse kantoren in kaart gebracht en per kantoor gepubliceerd. "Dit bevordert de discussie over de kwaliteit van accountantscontroles", zegt Swaak in het dagblad. "Ik discussieer liever op basis van feiten dan over algemeenheden."

Onlangs uitte de Britse toezichthouder Public Oversight Board (POB), onderdeel van de Financial Reporting Council (FRC), flinke kritiek op de big four. De hiaten in de controle werden gedetailleerd en per kantoor benoemd. De AFM noemt in zijn rapportage, zoals begin van deze maand gepubliceerd, wel de kantoren als categorie, maar geeft geen details over specifieke gevallen.

Swaak: "In het onderzoek werd een flink aantal tekortkomingen genoemd, maar het bleef onduidelijk wat de bevindingen waren per individueel kantoor. Zo ontstond de perceptie bij de buitenwereld dat de gebreken stuk voor stuk golden voor Big 4 als geheel. Terwijl tussen de kantoren wel degelijk belangrijke verschillen waren."

Accountantskantoren voelen zich door de algemene wijze van rapportering niet altijd geroepen om zich de kritiek aan te trekken. Dat gebeurde bijvoorbeeld in augustus, toen vanuit DNB kritiek werd geuit op de rol van accountantskantoren bij het toezicht op pensioenfondsen.

Swaaks pleidooi voor naming en shaming, waarbij kritiek openlijk wordt toegespitst op een organisatie of een persoon, steekt op gezette tijden de kop op in de accountancy. Voor het laatst gebeurde dat in 2008, toen het VVD-kamerlid Fred Teeven pleitte voor bekendmaking van accountants die door de tuchtraad waren veroordeeld. Dit  betoog kreeg onder accountants weinig bijval.

  • Reageer
  • Print
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Delen


Laatste nieuws

Reacties (2) | Reageer


Reacties

Geplaatst door Johan Visser - 2-10-2010 19:27:22

@Jules:applaus!!Maar....
Eerst zien en dan geloven zei blinde maupie

Geplaatst door jules muis - 30-9-2010 16:34:16

Lijkt me best zinnig, maar dan moet die beker wel helemaal gedronken worden en, voorzover bekend, ook de globale rapportcijfers van ieder kantoor in de AFM rapportering meegenomen worden. daar hoeven ze geen verantwoordelijkheid voor te nemen, maar gewoon 'steunen op de verklaring van andere toezichthouders'. Is ook goed voor versterkte coordinatie van hun methodologie en rapporterings syntax.

Vooral omdat de B4 zich wereldwijd presenteert onder een naam.

Die cijfers zijn niet alleen bekend in de UK, maar ook in de US etc. Als daar ook nog de penetratie van ieder kantoor in een bepaalde sector aan kan worden toegevoegd, plus uitstaande claims en lawsuits, kan een redelijk oordeel gevormd worden van risico profiel en relatieve prestatie.

Dat doet beter recht aan de 'one firm worldwide claims' van ieder van de Big 4 bij proposals, en hun ontkenning daarvan bij gerechtelijke procedures.
En vemijdt tevens "locatie opportunisme" van een van de kantoren op een moment dat dat hen goed uitkomt. Vooral als die locatie Nederland heet.

Dus doen, maar dan wel goed doen.


Reageer op dit artikel


 NBA Opleidingen

Actualiteiten pensioenen

19 mei in Hoevelaken

De nieuwe VGBA

21 mei in Nieuwegein
Vacatures


Kadaster zoekt een Manager Risk, Audit en Informatiebeveiliging in Apeldoorn

APG Groep zoekt een Manager Business Control in Heerlen en Amsterdam

FinanceFactor zoekt een Finance Manager in Rotterdam

MediaPartners Group zoekt een Assistent Controller m/v in Amstelveen