Rentokil: 'Toezicht op financiële controle blijft bij eigen internal audit'

woensdag 19 augustus 2009 | 0 reacties

Rentokil heeft niet de complete internal audit uitbesteed aan KPMG. De eindverantwoordelijkheid voor werking van de financiële controlemaatregelen blijft in handen van de eigen afdeling internal audit, aldus een toelichting van de Engelse multinational.

Deze toelichting van Rentokil is een reactie op een aantal vragen van Accountant.nl over de uitbesteding van zowel de interne als de externe controle aan KPMG. Volgens woordvoerder Malcolm Padley van Rentokil is er in de nieuwe constructie sprake van een meer geïntegreerde financiële controle. De externe controle toetst voortaan ook de effectiviteit van een aantal financiële controlemaatregelen.

De media-aandacht in binnen- en buitenland is Rentokil niet ontgaan. "Naturally there's been interest in how we are reducing costs and introducing the new structure. What it hasn't covered is the fact that KPMG shall be undertaking only a part of our internal controls review programme, and that we are retaining our in-house audit team to continue to provide all other aspects of our controls work."

Corporate governance blijft in handen van de eigen afdeling internal audit. Daartoe horen group controls framework, risk management, fraude management en operational reviews.

Bovendien blijft toezicht op de financiële controle in handen van de eigen afdeling internal audit. "The new process of reviewing financial controls will be assessed and reviewed by our internal audit department. This will ensure that all of the audit work carried out is totally objective."

"KPMG have been appointed to carry out the 2009 audit which will be a more integrated and synergised financial assurance process extending external audit coverage to cover some financial controls effectiveness reviews currently undertaken by internal audit."

De overeenkomst tussen KPMG en Rentokil heeft de nodige twijfels opgeroepen. Zo heeft het Institute of Internal Auditors (IIA) deze overeenkomst bekritiseerd. Ook in Nederland kwam kritiek onder andere van Marcel Pheijffer en directeur Hans Nieuwlands van IIA Nederland. Kern van de kritiek is dat de onafhankelijkheid van de externe accountant in het geding kan komen als interne en externe controle door hetzelfde kantoor worden uitgevoerd.

Tot nu toe zijn accountantskantoren in Nederland terughoudend om op deze kwestie zelf te reageren, omdat ze de details van de overeenkomst tussen KPMG en Rentokil niet kennen.

Woordvoerder Padley van Rentokil benadrukt dat kostenoverwegingen een belangrijk motief waren voor het bedrijf om de omstreden constructie in te voeren. Hij benadrukt dat behalve KPMG ook PwC in de pitch een soortgelijke combinatie van in- en externe controle voorstelde. "Both PwC and KPMG supported this approach in their pitches and they both have an excellent reputation and understanding of legal requirements."

  • Reageer
  • Print
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Delen


Laatste nieuws

Reacties (0) | Reageer


Reageer op dit artikel


 NBA Opleidingen

Actualiteiten pensioenen

19 mei in Hoevelaken

De nieuwe VGBA

21 mei in Nieuwegein
Vacatures


Kadaster zoekt een Manager Risk, Audit en Informatiebeveiliging in Apeldoorn

APG Groep zoekt een Manager Business Control in Heerlen en Amsterdam

FinanceFactor zoekt een Finance Manager in Rotterdam

MediaPartners Group zoekt een Assistent Controller m/v in Amstelveen

Lansigt Accountants en Belastingadviseurs zoekt een Gevorderd Assistent Audit (IT) in Ridderkerk