VNO-NCW: 'Accountancywet gaat onnodig miljoenen kosten'

vrijdag 11 mei 2012 | 1 reacties

De verplichte roulatie van accountants en de scheiding van controle en advies door dezelfde accountant gaan het bedrijfsleven onnodig miljoenen kosten. Dat verwacht VNO-NCW als de Eerste Kamer akkoord gaat met twee amendementen op het huidige voorstel voor de Wet op het Accountantsberoep.

De veranderingen dreigen volgens de werkgeversvereniging ook nog eens achterhaald te worden omdat Brussel Europese wetgeving aan het voorbereiden is die naar verwachting binnen enkele jaren ingevoerd moet worden.

In de nieuwe wet worden twee accountantsorganisaties NIVRA en NOvAA samengevoegd tot NBA. De Tweede Kamer heeft daar amendementen aan toegevoegd. Die dwingen bedrijven om na maximaal acht jaar van accountant te wisselen en zij verplichten de controle en daaraan gerelateerd advies door verschillende kantoren te laten uitvoeren. De achterliggende gedachte is om accountants onafhankelijker van het bedrijfsleven te laten zijn zodat er betere toetsing is van bedrijfsgegevens.

De amendementen zijn om meerdere redenen onverstandig, vindt VNO-NCW. Er is volgens de werkgeversorganisatie überhaupt geen bewijs dat de kwaliteit van accountants of hun onafhankelijkheid omhoog gaat door deze maatregelen. Daarnaast is de EU is bezig met het maken van eigen regels, die Nederland moet overnemen. Dat betekent dat het huidige wetsontwerp binnen enkele jaren achterhaald is. Dit levert het bedrijfsleven een onnodige extra kostenpost op voor accountancy die in de tientallen miljoenen loopt.

VNO-NCW vraagt de Eerste Kamer te wachten met de wet tot duidelijk is welke regels Brussel gaat opleggen, zodat daarbij aangehaakt kan worden. Mocht de amendementen toch wet worden, dan pleit VNO-NCW in ieder geval voor een royale overgangstermijn voor bedrijven die langer dan acht jaar bij hetzelfde accountantskantoor zitten om te wisselen. Naar schatting zijn dat zo'n duizend bedrijven. De markt kan die grote omschakeling in één keer niet aan, denken de werkgevers.

Eerder deze week suggereerde de Raad van State om de invoering van de in de amendementen vervatte maatregelen te 'faseren'.

  • Reageer
  • Print
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Delen


Laatste nieuws

Reacties (1) | Reageer


Reacties

Geplaatst door Marcel Pheijffer - 11-5-2012 21:42:27

Categorie: broodje aap.


Reageer op dit artikel


 NBA Opleidingen

Bitcoin & Blockchain technologie

8 april in Amsterdam

ISAE 3402 en 'in control' zijn

21 april in Amersfoort

Leergang de controle onder controle

start 2 mei in Nootdorp
Vacatures


FinanceFactor zoekt een Finance Manager in Papendrecht

MediaPartners Group zoekt een Assistent Controller m/v in Amstelveen

Lansigt Accountants en Belastingadviseurs zoekt een Gevorderd Assistent Audit (IT) in Ridderkerk

OOvB adviseurs en accountants zoekt een Assistent-accountant (m/v) in Nistelrode