Serie

Pieter op zoek naar vernieuwing (1): Kompas

Pieter de Kok gaat voor Accountant.nl op zoek naar vernieuwing in en rond het accountantsberoep. Aflevering 1: Hoe hij als benjamin tijdens een training leiderschap zijn 'kompas' vond.

Pieter de Kok

Een uitnodiging voor een tweedaagse reis. Een bijzondere reis. Een verdieping in je eigen 'waarom?'. Ik ben wat heet een proefexemplaar. Samen met tien andere 'leiders' is dit een weekend waarin een nieuwe training rondom leiderschap wordt ontwikkeld.

Foto Pieter de Kok

Het event start op zondagavond. Ik rijd op tijd weg om aan te komen in een zeer rustig conferentiehotel. Buiten ligt een verse laag sneeuw, binnen is het behaaglijk. Achter de bar is een ruimte met een grote openhaard en ik ontdek het gezicht van de man die mij heeft uitgenodigd. Een ferme handdruk volgt en met een zachte landing lig ik voor de open haard, half weggezakt in een stapel kussens.

Zondagavond. Midden in busy season. Ik voel mij moe, maar de nieuwsgierigheid naar wat komen gaat houd mij scherp. Vriendelijke gezichten komen binnen. Ik ben in de gezelschap de benjamin.  Onze gastheer neemt ons mee naar een prachtige zaal waar iedereen een plek toegewezen heeft. De reis begint met een voorstelrondje. Niet het typische rondje. De opdracht vooraf was om een geluidsfragment mee te nemen dat symbool staat voor een positieve verandering in je leven.

Een kwetsbare avond. Ik ben verrast. De eerste tafelgenoten, ervaren ondernemers en bestuurders, krijgen een brok in hun keel als ze praten over hun geluidsfragment. Een cocktail van kostbare herinneringen, gemengd met hedendaagse teleurstelling, werkdruk en hang naar positieve verandering?

Ik laat If You Love Someone van Bryan Adams horen. Was het openingsnummer van mijn bruiloft in Mexico. Trouwen met niet alleen de mooiste, maar ook de slimste meid op aarde is positiever dan positief. Onze gastheer geeft aan dat we komende dagen "met elkaar" op zoek gaan naar ons eigen kompas, het fundament onder al je beslissingen. Dit moet vervolgens de sleutel zijn om bewuster  veranderingen in gang te zetten.

Ik luister. Het is vroeg in 2014. Ik werd gezien als iemand die verandering in de accountancy mede vorm kon geven. Daarom was ik ook uitgenodigd. Het gezelschap was twee dagen boeiend, emotioneel, een warm bad, en vooral eerlijk.

Mijn kompas heb ik die dinsdagmiddag, de sessie naderde zijn einde, gevonden. Het was duidelijk. Weg uit het moeras van 'ja maar', 'en zus', 'maar men'. Terug naar plezier, terug naar klein. Vier jaar Tuacc was toen al voorbij. Onderweg naar huis neuriede ik You'll deny the truth, believe a lie. There'll be times that you'll believe that you could really fly. Terug op aarde. Best training ever. Een training die elke 'leider' moet volgen. Contactgegevens bij mij op te vragen.

Suggesties voor deze serie over vernieuwing? Tips, een vernieuwende blik, een interview? Mail naar redactie@accountant.nl onder vermelding van 'Vernieuwing'. 

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.