Lekker werken

Pas op met sinaasappels

We vertrouwen er op dat u, als gehoorzame accountants, dankzij het Nationaal Hitteplan wel weet dat langdurig in de zon zitten zonder hoofddeksel is af te raden.

Ook gaan we er vanuit dat u deze dagen, na de adviezen uit het Plan, regelmatig een glas water drinkt, niet in winterjas de straat op gaat en in huis wat ventileert om de temperatuur binnen de perken te houden. Eén belangrijk gevaar zagen de opstellers van het Plan echter over het hoofd: de citrusvrucht.

Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek onder meer dan honderdduizend blanke mannen en vrouwen blijkt dat consumptie van citrusvruchten niet zonder risico is, vooral in combinatie met blootstelling aan zonnestralen: Iemand die veel grapefruits eet of sinaasappelsap drinkt, heeft een grotere kans op huidkanker.

De wetenschappelijke nieuwssite scientias.nl schrijft er over. Gelukkig blijken de citrusvruchten op zichzelf niet gevaarlijk. Boosdoener achter de grotere kans op huidkanker zijn de in dit fruit aanwezige psolarenen. Deze maken de huid gevoeliger voor licht.

Het luistert nauw. Volgens hoofdonderzoeker Shaowei Wu van de Brown Universiteit hebben mensen die gemiddeld meer dan 1,6 citrusvrucht per dag consumeren, een 36% grotere kans op huidkanker dan mensen die het beperken tot minder dan twee citrusvruchten per week.

Wie veel citrusvruchten eet, doet er dus goed aan om zichzelf te voorzien van een nog steviger laag zonnebrand dan normaal. Maar de schaduw opzoeken kan natuurlijk ook, weet u inmiddels.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.