Wvttk

Auditors, bouw een Buienradar voor managers

Wat verder ter tafel komt: Nart Wielaard schrijft voor Accountant.nl een serie bijdragen over innovatie. Deel 4: over effectief gebruik van analytics.

Nart Wielaard

Van banken tot accountantskantoren en van woningcorporaties tot voedingsbedrijven, ze hebben er allemaal mee te maken: een kloeke hoeveelheid wet- en regelgeving die nogal wat tijd en energie vraagt van hun organisatie om er goed aan te voldoen. Menig bestuurder krijgt er kopzorgen van, want complianceafdelingen hebben de neiging om uit hun krachten te groeien.

'Menig bestuurder krijgt er kopzorgen van, want complianceafdelingen hebben de neiging om uit hun krachten te groeien.'

Door alle sectoren heen is er dan ook sprake van een universele zoektocht naar eenvoudiger, goedkoper en doeltreffender manieren om compliance te organiseren. Dat blijkt ook te kunnen met technologie. Compliance is immers bij uitstek een taak die goed in algoritmen te vangen is: het gaat om het vertalen van (wet)teksten naar beslissingen in de eigen organisatie.

Zulke routinematige processen zijn voor een computer eigenlijk kinderspel. Bovendien kan die computer ook steeds intelligentere compliancevraagstukken aan, door de opkomst van zelflerende systemen.

De kern van zelflerende algoritmen is dat deze simpelweg 'kijken' naar hoe werknemers bijvoorbeeld bepaalde aanvragen behandelen en leren van hoe die mensen in individuele gevallen komen tot beslissingen. Ook dat proces is kinderspel, in vergelijking met andere toepassingen van kunstmatige intelligentie. Denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto: het is een veel complexere opgave om veilig door een binnenstad vol nerveuze scooterjeugd, onduidelijke wegopbrekingen en zwabberende kinderfietsen te rijden dan een compliance-functie in te vullen.

Het is dan ook vrijwel zeker dat dit de komende jaren een groeimarkt is. Een sign of the times: Microsoft kocht het bedrijf Equivio dat zich specialiseert op dit werkgebied. En The Wall Street Journal schreef onlangs (betaalmuur) hoe de financiële sector inzet op geautomatiseerde compliance. Er bestaat overigens ook al een mooie nieuwe parapluterm voor: regtech.

Relevanter

Softwarebouwer ACL ziet deze ontwikkeling ook. Specifiek voor (internal) auditors schrijft het bedrijf in een blog dat auditors veel tijd kwijt zijn met het testen van key controls. Het zou maar liefst zeventig procent van de tijd van auditors opslokken.

Een behoorlijk hoog cijfer, al moet gezegd dat het hierbij om de Amerikaanse praktijk gaat, met de veeleisende Sarabanes-Oxley Act. In een ander artikel heeft het bedrijf - dat gespecialiseerd is in audit software - een belangrijker observatie: dat de auditor hierdoor ook een geweldige kans krijgt om relevanter te worden. De echte waarde van een auditor zit namelijk volgens ACL niet zozeer in compliance-achtige taken, maar vooral in bijdragen aan het bereiken van strategische doelstellingen.

Een van de drie taken die men dan ook ziet weggelegd voor de entrepreneurial auditor is 'uncovering meaningful stories': "The only way to truly do this is through data, using risk analytic techniques that are foundationally forward looking in nature."

De term predictive analytics wordt gretig gehanteerd, als een soort magische statistische algoritmen die bepalen hoe de toekomst eruit zal zien, aldus ACL.Beter is het gebruik van analytics om een toekomstgericht beeld te helpen creëren: "… for example, by analyzing and correlating some basic data on product sales and customer usage patterns we can relatively easily develop a story about our general ability to engage and retain a customer after their purchase to ensure success and advocacy. Similarly, by analyzing and correlating some basic data around systems access, it is relatively easy to create a forward looking picture of where in the organization cybersecurity vulnerability may exist."

Dat is toch een prachtige worst voor auditors? Als we met wat afstand naar een dergelijke evolutie van de auditor kijken, dan doemt een analogie op met hoe meteorologen zich in de loop der tijden hebben ontwikkeld. 

'Een paar decennia terug hadden we weermannen als Jan Pelleboer die in elk geval al redelijk wisten of u morgen misschien een regenjas nodig had.'

Heel vroeger wisten we niets en staarden we wat naar boven in de wolken om te kijken of we de komende uren een regenjas nodig hadden. Een paar decennia terug hadden we weermannen als Jan Pelleboer - alleen bekend bij pakweg 45-plussers onder de lezers - die in elk geval al redelijk wisten of u morgen misschien een regenjas nodig had. Ergens in Nederland. Nu kijkt u op Buienradar om precies te weten wanneer het een uurtje droog is op uw favoriete hardlooprondje.

Auditors staan voor de uitdaging om die Buienradar ook voor hun vakgebied te bouwen en daarmee een zinvolle bijdrage te leveren aan de strategie. Daarmee wordt hun professionele leven simpelweg leuker en nuttiger. Of, zoals Harvard Business Review onlangs over deze worst schreef: "(…) implement cognitive computing solutions not so that they can make do with fewer people, but to enable their people to take on bigger challenges and have greater impact than they did before."

Nart Wielaard werkt op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.