Accon avm

Theo de Vries, accon avm: 'Al in 2022 herstellen we de winstgevendheid'

Voor de tweede keer moet Theo de Vries een accountantskantoor redden. Dit keer is het accon avm, dat diep in de rode cijfers is gedoken. De vorige reddingsactie was bij Flynth, dat nu op weg is om accon avm over te nemen. "De omzet is goed, maar het eigen vermogen maakt ons kwetsbaar."

Henk Vlaming

Vijftien jaar geleden, in 2006, fuseerden de accountantskantoren Accon en AVM. Gemiddeld werd er sindsdien elk jaar een accountantskantoor overgenomen; vijftien in totaal. De organisatie groeide in ruim tien jaar uit tot de nummer zeven van Nederland. Vooral in 2014 en 2015 waren er veel overnames: zes in twee jaar tijd.

2015 is ook het jaar tot waarin accon avm onregelmatigheden in de boeken heeft moeten corrigeren. Theo de Vries, sinds september bestuursvoorzitter ad interim bij accon avm, wil het in het interview, dat hij vlak voor de kerstdagen geeft, niet hebben over de oorzaak van de manipulaties, de term die hij eraan geeft. "Want dat zou speculeren zijn en dat kan niet. Maar we gaan dat natuurlijk nog onderzoeken."

'2015 is het jaar tot waarin accon avm onregelmatigheden in de boeken heeft moeten corrigeren'

Voor de financiële details verwijst hij naar het jaarverslag 2020, dat daags voor kerst online kwam op de website van accon avm. Waar hij het vooral over wil hebben is de toekomst van het kantoor, dat qua omzet nu de tiende plaats inneemt op de ranglijst van accountantskantoren. Bekend is inmiddels dat Flynth zich heeft gemeld als potentiële koper van het 104-jarige kantoor.

Flynth is het accountantskantoor dat De Vries zes jaar geleden redde van de ondergang, ook toen als interim-bestuursvoorzitter. De vraag of zijn rol bij Flynth de reden is van de overnamegesprekken beantwoordt hij ontkennend. "Men kent mij daar, dat maakt het wat makkelijker om met elkaar te praten, maar een rol speelt dit niet bij de keuze om met elkaar te onderhandelen. Ik ben hier met een andere opdracht gekomen."

Kijken naar gezonde toekomst

"Op 20 september ben ik begonnen als interim-voorzitter, omdat de bestuursvoorzitter ziek was. Het andere lid van de raad van bestuur, Emmy Lammens, zat er in haar eentje. Ik heb de taak gekregen om de winstgevendheid en de bedrijfsvoering te verbeteren, omdat die niet voldoende waren en niet op hetzelfde niveau zit als die van de peers. Daar kwam bij dat de jaarrekening niet goed was. Daarnaast is mijn taak om te kijken naar een gezonde toekomst van het bedrijf."

'We hadden eventueel zelfstandig verder kunnen gaan'

Inmiddels zijn de details door accon avm naar buiten gebracht: over 2020 noteerde het kantoor een verlies van 6,6 miljoen euro, hoger dan eerder werd aangenomen. De kleine winst van 2019 bleek een verlies te zijn van bijna 6,4 miljoen euro. Vooral de post onderhanden werk bleek te hoog te zijn gewaardeerd.

De overname door een ander accountantskantoor was één van de strategische opties, beklemtoont De Vries. "We hadden eventueel zelfstandig verder kunnen gaan. We hebben een aantal veranderingen doorgevoerd, waardoor we in 2022 alweer uit de rode cijfers kunnen komen."

Aansturing veranderd

"We hebben ingegrepen in de bedrijfsvoering. De aansturing hebben we veranderd, met name de verantwoordelijkstelling. Er is nu per kantoor één leidinggevende benoemd. Verder hebben we verantwoording voor de uren voor klanten veranderd, dat heeft te maken met de manier waarop wij onze werkzaamheden vastleggen."

Daarnaast voert accon avm een reorganisatie door om op de kosten te besparen, aldus De Vries. "Dit betreft enkele tientallen arbeidsplaatsen. Deze drie maatregelen leiden ertoe dat we in 2022 alweer winstgevend kunnen worden."

Accon avm: 1 fusie en 15 overnames in 15 jaar

2019 Overname Lubberink & co
2019 Overname De Groof
2017 Overname Van Noord Accountants & Belastingadviseurs
2015 Overname AccSal Accountants en Salarisspecialisten
2015 Overname Berndsen Van de Beek & Partners
2014 Overname ROZA
2014 Overname Smelt Coster en BBT
2014 Samenwerking accon avm met het Belgische Bofidi
2014 Overname Zoys
2011 Overname Nicolai & Tabak
2010 Overname ZR Accountants
2007 Overname A&A Groep
2007  Overname De Ruiter & Partners
2007  Overname Noordelijke Accountantsunie
2007  Overname BZ&S
2007  Overname Belder & De Waard
2006  Fusie Accon en AVM

Accon avm heeft zeker potentie, meent De Vries. "De belastingschuld van 17 miljoen euro is ontstaan in 2020, een gevolg van de coronacrisis. Maar deze schuld is op zich goed betaalbaar, want we maken gebruik van de bestaande betalingsregeling. Vanaf oktober volgend jaar kunnen we die in kleine stukjes aflossen."

Sterke partner

Toch is de afweging gemaakt om aan te sturen op een overname, vervolgt De Vries. "De daling van het eigen vermogen maakt ons erg kwetsbaar." Het eigen vermogen van accon avm halveerde in 2020, van bijna 12 miljoen euro tot 5,2 miljoen euro; 7,1 procent van het balanstotaal. "De omzet is goed, die komt in 2021 iets hoger uit dan in 2020. Die blijft ook gewoon doorlopen, want onze klanten blijven vertrouwen in ons houden."

"We moeten doen wat goed is voor dit bedrijf. We hebben er baat bij om een sterke partner te zoeken, dat is verstandiger dan stand alone door te gaan. Ook al zou dat wat betreft de omzet en winstgevendheid wel kunnen."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.