Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk had dit jaar succes met een nieuw businessmodel. Dat kwam er omdat ze de tijd nam om even stil te staan.

Discussie Column

Even stil staan

Onlangs werd ik gevraagd naar mijn grootste zakelijke succes van 2022. Nu was 2022 in allerlei opzichten voor mijn onderneming een aaneenschakeling van hoogtepunten, dus ik heb zeker niet te klagen. Maar waar ik het meest trots op ben en wat me het meest is bijgebleven, is mijn eerste online college, dat ik in november heb gegeven.

Tijdens dat live webinar gaf ik 157 deelnemers uitleg over alles wat er op hen afkomt als startend ondernemer op het gebied van belastingen en administratie. Dat er zoveel animo voor was, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Komend jaar krijgt dit zeker meerdere vervolgen. Een nieuw businessmodel is geboren.

Keuzes maken en 'nee' zeggen

Het bedenken en opzetten van dit nieuwe businessmodel voor mijn bedrijf was alleen mogelijk omdat ik even bewust stil heb gestaan. Dat deed ik deze zomer. Tijdens mijn vakantie las ik het boek ‘De kracht van keuze’ van Kelly Weekers. Echt een aanrader trouwens. Ze gaf tips over 'nee' zeggen. Als ondernemer klinkt dat heel leuk, 'nee' zeggen. Maar nee zeggen tegen een opdracht houdt ook direct in dat je er geen inkomsten uit haalt. Dus makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch deed ik dat, 'nee' zeggen. Er kwamen een paar opdrachten voorbij waar ik heel goed en lang over heb nagedacht. Grote, aansprekende namen. Maar uiteindelijk zei ik toch 'nee'. Het geld is mooi, maar deze opdrachten pasten niet in mijn lange termijn strategie.

Ruimte door stil te staan

Juist op dat moment gebeurde er iets moois. Ik kreeg ruimte. Ruimte in mijn agenda en vooral ruimte in mijn hoofd. Juist die ruimte had ik nodig om nieuwe ideeën op te doen, om nieuwe business modellen te ontwikkelen. Door even stil te staan, ging ik daarna met sprongen vooruit.

Ik denk dat we daar in de accountancy ook heel goed in zijn. Altijd maar bezig zijn en blijven. Het idee alleen al dat we even niks zitten te doen, is beangstigend. Toch kan ik het aanraden. Want leunen we wel voldoende achterover om eens goed na te denken over die klant-specifieke risico's? Of om eens na te gaan welke andere oplossingen er zijn voor het planningsprobleem, of over de inhoud van het werk voor ons als accountants?

Wat ik nu niet bedoel, is dat we massaal 'nee' gaan zeggen tegen nieuwe opdrachten. Wat je wel kunt doen is voor jezelf eens kritisch nagaan of alles wat je doet daadwerkelijk bijdraagt aan het bereiken van jouw doelen. Hoe groot of hoe klein onze beslissingen ook zijn, we laten ons vooral leiden door de waan van de dag. We nemen onvoldoende tijd om eens stil te staan, niks te doen en nieuwe mogelijkheden te zien. Misschien kom je tot de conclusie, net als ik, dat je bepaalde dingen niet meer zou moeten doen. Waardoor je even tijd hebt om niets te doen. Juist deze tijd, tijd om niets te doen, kan heel waardevol zijn.

Tijd voor reflectie

De feestdagen komen er aan. Een mooi moment om te reflecteren op afgelopen jaar en lijstjes te maken voor het nieuwe jaar. Mijn tip: neem ook eens tijd om even niks te doen, even stil te staan. Want geloof me: juist op dat soort momenten krijg je de beste ingevingen, die je komend jaar veel verder gaan helpen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.