Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

In jaarrekeningen worden wel eens fouten gemaakt. Het valt me op dat als die fouten in daaropvolgende jaren moeten worden hersteld, meestal de regelgeving er bij moet worden gepakt. Zo vaak komt het gelukkig niet voor, dus routine ontwikkel je er niet snel in. Als digitale accountant heb je dan een uitdaging. Immers, de RJ is niet online verkrijgbaar tenzij je er voor betaalt. In een eerdere editie van ‘de digitale accountant’ heb ik daar al eens mijn milde ergernis over geuit. Maar dat is natuurlijk niet genoeg, het probleem moet ook worden opgelost. En wat blijkt, al zoekende naar het thema ‘foutherstel’ kwam ik wel degelijk een online versie van de Nederlandse verslaggevingsregels tegen.

Bij inform.pwc.com waar onder het kopje Accounting and corporate reporting en dan Dutch GAAP de complete Nederlandse regelgeving is te vinden. Inderdaad, inclusief foutherstel. Overigens bevat deze site nog een schat aan informatie, wetgeving en overige regelgeving die voor accountants interessant kan zijn en makkelijk geordend. Persoonlijk vind ik de leesbaarheid van de teksten niet heel hoog, maar de site is zeker bruikbaar.

Dat riep de vraag op of andere kantoren ook zoiets bieden. Op de site van KPMG is de hoeveelheid informatie overdonderend, en mogelijk biedt ook KPMG een soort handboek verslaggeving via haar site, maar na een halfuur zoeken heb ik het opgegeven. Dat je bij letterlijk iedere pagina van de site opnieuw moet bevestigen dat je cookies accepteert hielp daarbij niet. In dat halfuur kwam ik wel veel visies op actuele zaken tegen, waaronder op ontwikkelingen in verslaggevingsregels, dus nutteloos was het niet. Maar home.kpmg.com is niet de plek om snel en gericht te zoeken.

Bij www.ey.com had ik vrijwel onmiddellijk een publicatie gevonden waarin een detailvergelijking wordt gemaakt tussen RJ en IFRS. Niet precies wat ik zocht, maar wel direct bruikbare informatie voor de accountant die een dergelijke vergelijking nodig heeft. Nuttig voor accountants die foutherstel tussen RJ en IFRS willen vergelijken.

Op www2.deloitte.com wacht een mooie verrassing: het complete Handboek Externe Verslaggeving van Deloitte staat online. En je vindt het zonder enige moeite op de site. Goed leesbaar, goed vindbaar en heel praktisch voor de accountant in de praktijk.

Met elkaar leveren de big four online behoorlijk veel, en behoorlijk gespecialiseerde, hulpmiddelen op verslaggevingsgebied. Kennis delen, zoals kennis delen bedoeld is!

Heeft u tips? Stuur ons een linkje naar uw favoriete business-app, -site etc. (accountant@nba.nl).

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.