Magazine

Duurzame inspiratiebronnen

Toen ik hoorde dat deze uitgave van Accountant over duurzaamheid zou gaan, moest ik onmiddellijk aan André Bindenga denken.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Ik leerde hem als beginnend accountant in 1982 kennen: hij was destijds hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Al in die tijd benadrukte hij het belang van maatschappelijke verslaggeving, terwijl het begrip duurzaamheid nog moest worden uitgevonden. Ik dacht aan hem en realiseerde me dat hij voor mij een voorbeeld en inspiratiebron blijft op dit terrein.

Vandaag de dag is het pleidooi van Bindenga wat mij betreft actueler dan ooit. Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid nemen de mogelijkheden - en verantwoordelijkheden - voor onze beroepsgroep op het gebied van maatschappelijke verslaggeving alleen maar toe. Het raamwerk voor maatschappelijke verslaggeving is aanzienlijk minder hard dan het financiële raamwerk. Dat is wellicht lastig, misschien iets om aan te wennen. Op het gebied van verslaggeving zijn accountants echte specialisten en bovendien zijn wij goed ingericht op samenwerking met andere disciplines. Deze ontwikkeling biedt ons dan ook volop kansen onze toegevoegde waarde voor de samenleving te laten zien. Het past onze beroepsgroep daar goed op in te spelen.

Voor mij persoonlijk, als bestuurder, is duurzaamheid een belangrijk thema. Een actueel, positief - want het kan ons leven stukken aangenamer maken - en vooral ook uitdagend thema. Veranderingen op dit terrein vragen een lange adem. Bestaand gedrag is doorgaans stevig geworteld in cultuur en vaste gewoontes. Veranderen begint dan altijd met bewustzijn creëren. Ik merk dat velen dat bewustzijn willen creëren door hun zorgen te uiten, te wijzen op de gevaren van klimaatverandering en snelle bevolkingsgroei of zelfs doemscenario’s te schetsen. Zelf kies ik liever voor een positieve insteek: een circulaire economie biedt kansen, bindt generaties en geeft energie, letterlijk. Dat laatste heb ik zelf mogen ervaren toen ik samen met oud EY-collega Jan Peter Balkenende in 2012 aan de wieg mocht staan van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Een uniek initiatief, vooral mogelijk gemaakt door inspirerende ceo’s als Paul Polman en Feike Sijbesma, waarbij grote beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen een voorbeeldrol innemen op het gebied van duurzaamheid voor andere ondernemingen. We vertrokken vanuit het beginsel dat het aanpakken van de maatschappelijke vraagstukken hand in hand gaat met het realiseren van economische groei. Ons ideale eindbeeld was dat het Nederlands bedrijfsleven als geheel één grote duurzame groeicoalitie zou gaan vormen, en zich internationaal zou manifesteren als een van de meest sustainable valleys ter wereld.

Het is een bewuste keuze om financiële en economische groei samen te laten gaan met het creëren van winst voor mens, milieu en maatschappij. Wat mij betreft een must én hét bedrijfsmodel voor de toekomst. Mooie kans dus om je te bezinnen op de mogelijkheden die het duurzame groeimodel ons als accountants biedt bij onze klanten en in onze eigen organisaties!

Pieter Jongstra
Pieter Jongstra is voorzitter van de NBA.

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.