Magazine

Geknipt en geschoren: Marianne van der Zijde

Marianne van der Zijde heeft sinds 2015 een eigen accountancy adviespraktijk. Eerder hield zij bij de AFM toezicht op het accountantsberoep. Na haar studie werkte zij zelf als accountant bij het toenmalige Van Dien + Co en bij Deloitte. Marianne was tot voor kort bestuurslid van de NBA. Zij schrijft elke twee weken een opiniebijdrage voor Accountant.nl. “Toezicht hoort een stok achter de deur te zijn van iets wat je zelf al wilt.”

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Altijd naar dezelfde kapper?

“Ik ga al heel lang naar deze kapper in mijn woonplaats Enkhuizen; elke zes weken. Als je een kapper treft die bevalt, dan blijf je daar; ik wel tenminste. Mijn kapster kan goed overweg met de slag en krul in mijn haar.”

Uw tweewekelijkse opinies behoren tot de best gelezen bijdragen op Accountant.nl. Hoe komt dat?

“Ik denk dat het vooral ligt aan die regelmaat. En ik probeer iets te melden of aan te snijden wat gevoelig ligt maar dan vaak op een persoonlijke manier en met een beetje inkijk in mijn privéleven. Scherp, maar niet te veel, accountants moeten het wel willen lezen. Ik krijg nog wel eens de nodige rode duimpjes, maar dat boeit me niet. In elke opinie zit wel iets om het niet mee eens te zijn, daar is het een opinie voor.”

Na elf jaar toezicht op accountants vertrok u bij de AFM en begon voor uzelf. Waarom was dat?

“In de beginjaren was ons doel het bouwen aan toezicht op het beroep en zo van de AFM daadwerkelijk een autoriteit te maken. Dat is gelukt. De rapportage van september 2014, die samenviel met het rapport In het publiek belang, voelde voor mij als afsluiting daarvan. De boodschap was: er is wel degelijk een kwaliteitsprobleem. Als adviseur kijk ik nu vanuit een andere invalshoek naar het accountantsvak. Ik voel me goed in een kleinere omgeving, met bestuurders die op dezelfde manier als ik naar kwaliteit kijken. Een product leveren dat niet aan de kwaliteitsnormen voldoet, past niet bij wat een accountant moet zijn. Toezicht hoort vooral een stok achter de deur te zijn, van iets wat je zelf al wilt.”

U zit ook weer in de schoolbanken om meer te leren over de digitalisering van het vak. Is dat de toekomst?

“Ik volg een opleiding informatiekunde, vanavond moet ik weer tentamen doen. We moeten voortdurend nadenken over de toekomst van ons beroep. Het product van de accountant leent zich erg voor digitalisering. Over twintig jaar zitten er vooral mensen die digitale systemen controleren, dat zijn niet per se accountants. De traditionele rol van de accountant verdwijnt; hij of zij moet zich gaan richten op wat de cijfers eigenlijk zeggen.”

De beloningsdiscussie laait sinds eind vorig jaar weer op. Verdienen accountants te veel, volgens u?

“Het accountantsberoep moet haar maatschappelijke rol sterker verankeren, die rol daadwerkelijk centraal stellen. Dan komt ook de vraag op tafel welke beloning daarbij past. Het zou raar zijn als je alleen een cap zet op de beloning van accountants, zonder andere zaken te veranderen in een accountantsorganisatie. Ik heb een idealistische insteek. Misschien heeft het beroep andere mensen nodig, meer het type wereldverbeteraars.”

Wat doet Marianne van der Zijde als ze geen columns schrijft of accountants adviseert?

“Ik ben iemand van de huis-, tuin- en keuken-dingen. Ik lees veel, doe aan hardlopen, zwemmen en yoga. En ik ga graag naar het theater en de film. Naar het filmhuis bij voorkeur. Ik ben wel van de boodschap.”

Hairstyling Marize, Enkhuizen

“Van de kapper word je altijd blij”, aldus de website van hairstyling Marize, al tien jaar gevestigd in Enkhuizen. Marianne van der Zijde werd geknipt door Charo, één van de vier teamleden van de dames- en herenkapsalon.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.