Magazine

Op de stoel: Jan Thijs Drupsteen

Jan Thijs Drupsteen werkte vijftien jaar lang binnen de NBA aan de regelgeving van het beroep. Per 1 december is hij in dienst van de wereldwijde regelgever voor accountants, de IAASB in New York. “Ik moet daar gewoon weer gaan bewijzen dat ik er iets van snap.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2022

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Ooit werkte je in de auditpraktijk bij Deloitte, hoe was het destijds om over te stappen naar de beroepsorganisatie?

“Die overstap had mede te maken met mijn work-life balance en hoe ik op dat moment in het leven stond. Ons dochtertje Esther was een paar jaar eerder overleden, gelukkig hadden we inmiddels ook onze zoon Rogier. Ik kwam uit de auditpraktijk, wist het nodige van regelgeving. Ik kon er mijn passie voor het vak in kwijt, al moest ik wennen aan de organisatie. Het kon wel wat zakelijker. Maar zelf kwam ik in een warm bad, met Rob Bosman als vaktechnisch directeur en Hans Verkruijsse en Peter Eimers als voorzitter en vice-voorzitter van de CCR, de voorganger van het vaktechnisch college ACB. Samen met Hans en Peter stonden we ook wel bekend als Kwik, Kwek en Kwak.”

Hoe kijk je naar je nieuwe rol binnen de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB)?

“Ik krijg een droombaan waarvan ik niet meer had gedacht dat die ooit nog langs zou komen. Al jaren had ik het gevoel dat ik meer voor de internationale regelgeving wil doen. Binnen de IAASB moet de staf een prominentere rol krijgen, dat proces is eerder door Gerben Everts (oud-AFM-bestuurder, thans directeur VEB, red.) ingezet. De IAASB werkt aan projecten die hier ook relevant zijn en daarin ga ik een rolletje spelen. Maar het is niet zo dat ik in New York even ga zeggen ‘ik kom uit Nederland, wij weten hoe het moet’. Ik moet daar gewoon weer gaan bewijzen dat ik er iets van snap.”

Binnen de NBA heb je je sterk gemaakt voor regelgeving die uitvoerbaar moest zijn, maar ook aan hoge eisen moet voldoen. Hoe kijk je daar op terug?

“Ik ben trots op wat we hebben bereikt, maar maak me soms wel zorgen hoe er mee wordt omgegaan. Accountants zijn bang geworden om eigen keuzes te maken. Zodra we een standaard hebben gemaakt, wordt er gevraagd om de bijbehorende handreiking. Het kunnen maken van fouten is essentieel in dit beroep, maar die ruimte is er onvoldoende. Dat heeft veel te maken met een groeiende claimcultuur en de vrees voor de tuchtrechter. Natuurlijk moeten we onze organisaties zo inrichten dat we proberen fouten te voorkomen of te onderkennen. Ik hoop dat we toegroeien naar een situatie waarin de verantwoordelijke accountant en het team weer het gevoel hebben in control te zijn. Professional judgment is geen doekje voor het bloeden: Als je tien keuzes moet maken is het risico dat je een foute keus maakt ook groot. Het tuchtrecht is juist bedoeld om daarvan te leren, maar wel vanuit het geloof dat fouten maken er bij hoort. Ook de Accountantskamer wordt in hoger beroep soms overruled door het CBb.”

Wat is er leuk aan het werken in New York en hoe vaak moet je daar straks heen?

“Het voelt als een promotie van de eerste naar de eredivisie, het niveau ligt daar nog net weer iets hoger. Tegelijk probeer ik ook actief lid van de NBA te blijven. Ik had dit immers niet kunnen doen zonder alle support en inbreng vanuit de leden en de beroepsorganisatie. Straks ben ik veertig tot vijftig dagen per jaar op reis. New York is voor mij zeker niet nieuw, ik zat er al een paar keer per jaar. Na Bunschoten is New York de stad waar ik het meest heb geleefd in de afgelopen jaren. Een stad waarin ik me lekker voel.”

Wat doet Jan Thijs Drupsteen als hij niet werkt?

“Ik ben elk weekend met geluidstechniek bezig, in kerken en voor gospelbands. De laatste tijd doe ik ook wel eens wat voor Oekraïners. Bijvoorbeeld via het organiseren van een benefietconcert, een dag op stap met vijftig Oekraïners of het schroeven van een antislipmat op een glad trapje. En als ik tijd over heb, probeer ik in een bootje in Giethoorn te zitten.”

CV

Jan Thijs Drupsteen (1964) was coördinator Beroepsontwikkeling en Reglementering en daarna hoofd vaktechniek bij de NBA. Eerder werkt hij bij Deloitte Accountants. Per 1 december is hij werkzaam bij de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) in New York. Drupsteen is gehuwd en woont in Bunschoten-Spakenburg.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.