Nieuws

Onderzoek: SOx-kosten kleine beursfondsen vallen lager uit

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse SOx-adviesbureau Lord & Benoit zullen de kosten die kleinere beursgenoteerde ondernemingen moeten maken om te voldoen aan SOx 404 waarschijnlijk lager uitvallen dan de US$ 91.000 waar beurswaakhond SEC voorlopig van uitgaat.

Het bureau komt tot een bedrag van gemiddeld US$ 78.474, zo'n 14 procent lager. Dit op basis van een onderzoek onder 29 kleinere beursfondsen en cijfers uit een studie naar de daadwerkelijk gemaakte kosten bij zo'n 5.500 beursgenoteerde ondernemingen.

SEC-voorzitter Christopher Cox kondigde onlangs nog aan te willen bekijken of het mogelijk is voor het deel van SOx 404 dat betrekking heeft op de accountantscontrole van de interne beheersingsmaatregelen, SOx 404 (b), een extra jaar uitstel te verlenen, totdat een kosten-batenanalyse gemaakt is van de vorig jaar geïntroduceerde guidance van de SEC en Auditing Standard 5 van de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB).

Volgens Bob Benoit, president van Lord & Benoit en lid van de COSO Monitoring Project Task Force, zouden de resultaten wel eens als verrassing kunnen komen voor leden van het Congres die vermoedden dat de kosten veel hoger zouden zijn dan het door de SEC gehanteerde bedrag van US$ 91.000: "It may provide some clarity that if SOx 404 is done with the new SEC guidance, that the engagements can be rightsized to an entity and become cost effective yet comprehensive at the same time", aldus Benoit tegen WebCPA

Wel geeft Benoit aan dat de kosten per bedrijf nogal kunnen verschillen. Voor ondernemingen met verscheidene vestigingen bijvoorbeeld zullen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen.

Het Center for Audit Quality heeft onlangs een SOx 404 alert gepubliceerd om controlerend accountants attent te maken op de ontwikkelingen met betrekking tot de rol van de accountant bij kleinere beursfondsen, die voor boekjaren eindigend na 15 december 2007 wel een verklaring van het bestuur over de interne beheersingsmaatregelen (SOx 404 (a)) moeten verstrekken, maar waarover voorlopig nog geen oordeel van de accountant (SOx 404 (b)) verplicht is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.