Nieuws

Parmalat bijt in het stof tegen Grant Thornton

Het Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat is onderuit gegaan in twee rechtszaken tegen Grant Thornton. De claim van het bedrijf dat in 2003 aan fraude bezweek, was tien miljard dollar. Ook in de rechtszaak tegen Bank of America kreeg Parmalat geen poot aan de grond.

De claims tegen Grant Thornton waren in de VS ingediend door de curator van Parmalat, Enrico Bondi, en Parmalat Capital, meldt persbureau Bloomberg. Die laatste procedeerde ook tegen Bank of America. 

Grant Thornton kreeg de claims begin vorig jaar aan de broek van Parmalat. De curator van het bedrijf beschuldigde het accountantskantoor ervan de jarenlange boekhoudfraude te hebben gefaciliteerd. Het accountantskantoor deed de boeken van het zuivelconcern tot 1999. Opvolger Deloitte heeft met Parmalat geschikt voor 140 miljoen dollar. 

Grant Thornton is met deze uitspraken nog niet verlost van de Parmalat-historie. Er loopt in de VS nog een rechtszaak tegen het accountantskantoor die door gedupeerde Parmalat-beleggers is aangespannen. Afgelopen voorjaar bepaalde de rechter dat deze rechtszaak doorgang kreeg. 

Deze zaken passen in een bonte stoet van claims tegen banken en accountants die door meer partijen zijn aangespannen. Zo loopt er nog een rechtszaak tegen Deloitte namens beleggers. Eerder werd ook Citigroup voor de rechter gesleept. De banken krijgen het verwijt dat ze betrokken waren bij het organiseren van de financiële fraude. 

De rechter die in al deze zaken vonnis wijst, is Lewis Kaplan. Hij bepaalde in februari 2009 bijvoorbeeld dat beleggers tegen de internationale organisatie van Deloitte mochten procederen, omdat hij niet geloofde dat die geen toezicht hield op de Italiaanse lidorganisatie.  

Kaplan is ook degene die nu de drie claims tegen Grant Thornton afwees. Daarnaast is hij de rechter in de zaak van beleggers tegen Grant Thornton. Tevens is rechter Kaplan degene die in april 2009 een voormalige manager en een voormalige partner van KPMG naar de gevangenis  wegens hun betrokkenheid bij een tax-shelterzaak. In december 2008 sprak hij juist een KPMG-partner vrij in deze zaak. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.