Nieuws

Eisen aan bewindvoerder, curator en mentor

Professionele bewindvoerders, mentoren en curatoren moeten aan wettelijke kwaliteitseisen gaan voldoen om voor benoeming in aanmerking te komen. Minister Hirsch Ballin van Justitie wil met dit voorstel misstanden voorkomen. Een accountant moet ieder jaar verklaren dat aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.

Hirsch Ballin heeft hiervoor een wetsvoorstel voor advies naar verschillende instanties gestuurd. Ook kunnen belangstellenden tot 1 april 2010 reageren via de website www.internetconsultatie.nl/curatele_bewind_mentorschap

Bewindvoerders, mentoren en curatoren nemen financiële en persoonlijke beslissingen voor mensen die niet (helemaal) meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Hirsch Ballin wil kwaliteitseisen aan professionele bewindsvoerders, curatoren en mentoren opnemen in de wet. Daarnaast wordt de bedrijfsvoering en de werving, scholing en begeleiding van personeel gecontroleerd. Een accountant moet ieder jaar verklaren dat aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.

Verder wil de minister dat straks ook rechtspersonen voor benoeming tot mentor en curator in aanmerking kunnen komen.

Daarnaast komt er een ministeriële regeling om te zorgen voor een landelijk uniform beloningsbeleid voor bewindsvoerders, curatoren en mentoren.

(Bron: Regering.nl)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.