Nieuws

Verdacht bouwbedrijf: integriteit hoog in vaandel

Directeur Eric Krul van bouwbedrijf Janssen de Jong toont zich in het Financieele Dagblad verbaasd over de arrestatie van zijn medewerkers wegens betrokkenheid bij een Limburgse bouwfraude. Janssen de Jong gaat juist prat op het eigen integriteitbeleid. "Liever verlies van omzet dan verlies van integriteit.

Janssen de Jong is een van de bouwondernemers die betrokken zouden zijn bij de recent aan het licht gekomen bouwfraude in Limburg. Daarbij zijn zeven ambtenaren van diverse gemeenten en drie medewerkers van Janssen de Jong gearresteerd. 

Het bedrijf wordt behalve van omkoping ook verdacht van het maken van verboden prijsafspraken met andere bouwbedrijven.

Kruk ontkent prijsafspraken te hebben gemaakt, maar directeur Pieter Kalbfleisch van de NMa stelt dat het onderzoek naar kartelafspraken het gevolg is van het justitiële onderzoek. 

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt Janssen de Jong en nog zeker vier andere Limburgse bouwers van overtreding van de regels. 

"Ik heb overleg gehad met mijn directeuren en wij snappen niet hoe ze dat hebben kunnen doen, als het klopt wat justitie zegt", zo verklaart Krul in het Financieele Dagblad. Door interne controles is het niet mogelijk om grote bedragen weg te werken in de boekhouding. "Je kunt zo'n auto voor een ambtenaar ook helemaal niet verantwoorden." 

Janssen de Jong zegt altijd veel aandacht te besteden aan integriteit. "Wij zijn een integer bedrijf, en leveren ons werk tegen een vooraf bepaalde prijs en kwaliteit`, zo motiveerde bestuurslid Pieter van Gulik in 2005 het integriteitsbeleid van Janssen de Jong in het blad Bouwend Nederland. "Als iemand vindt dat het op een andere manier voor minder moet kunnen, dan gaat hij maar naar een ander. Liever verlies van omzet dan verlies van integriteit."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.