Nieuws

Levenslang beroepsverbod voor Indiase accountants

Twee audit managers in India zijn levenslang geschorst vanwege hun aandeel in de boekhoudfraude van het failliete it-bedrijf Satyam. Ook kregen ze een boete van omgerekend bijna 10.000 dollar.

Het gaat om accountants van Lovelock & Lewes, een accountantskantoor dat is aangesloten bij het netwerk van PwC. De sanctie is opgelegd door de beroepsorganisatie voor Indiase acountants, het Institute of Chartered Accountants of India (ICAI). Het komt bijna drie jaar nadat het Indiase it-bedrijf Satyam failliet ging na een grootschalige boekhoudfraude. 

De twee accountants, leden van het auditteam dat Satyam controleerde, wordt grove nalatigheid verweten. Het levenslange beroepsverbod en de boete zijn de hoogste straffen die volgens de Indiase wet kunnen worden opgelegd aan controlerend accountants. 

Het gestrafte duo is niet hetzelfde als de twee partners van Price Waterhouse India die bijna twee jaar geleden werden gearresteerd en opgesloten voor betrokkenheid bij het boekhoudschandaal. Naar hen loopt het onderzoek van de beroepsorganisatie nog.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.