Nieuws

Rekenkamer wordt niet wijs uit financiële reserves Amsterdam

De Rekenkamer Metropool Amsterdam gaat de komende jaren nader onderzoek doen naar de financiële reserves van de gemeente Amsterdam. De informatie hierover rammelt en procedures en administraties zijn ondoorzichtig. Daardoor heeft de rekenkamer weinig idee over de kwaliteit en het beheer van de reserves.

De Amsterdamse rekenkamer baseert haar besluit op een verkennend onderzoek naar de financiële reserves van de gemeente Amsterdam dat half oktober werd afgerond. De verkenning was bedoeld om na te gaan of nader onderzoek nodig was. Aanleiding voor nadere studie is er zeker, zo rapporteert de rekenkamer. 

"Deze leemten bestaan uit het geheel of gedeeltelijk ontbreken van informatie over individuele reserves met betrekking tot het doel, de bestedingen en de maximale omvang", aldus de rekenkamer. "Ook wordt er geen informatie verstrekt over de mogelijke vrije ruimte binnen reserves."

De gemeente heeft eind 2011 in totaal 240 reserves, waarvan 16 reserves zijn gerubriceerd als algemene reserves en 224 als bestemmingsreserves. In vergelijking met de drie andere grootste gemeenten van het land heeft Amsterdam veel kleine reserves. Dat is bepaald niet bevorderlijk voor de inzichtelijkheid, stelt de rekenkamer.

Daarnaast signaleert de rekenkamer dat in de jaarrekening 2011 de reserves niet altijd verantwoord zijn conform interne voorschriften. Benamingen verschillen, waardoor lezers het al gauw niet meer begrijpen. Hoe groot de beschikbare vrije ruimte van de reserves is, staat niet vermeld.

"We hebben onder meer geconstateerd dat negen reserves boven de 50.000 euro niet zijn toegelicht, hoewel dat volgens de richtlijnen wel moet." 

De rekenkamer adviseert om een toetsingskader vast te stellen voor het instellen, handhaven en opheffen van reserves, voorschriften voor verantwoording consistenter toe te passen, reserves eenduidig te benoemen, duidelijker te informeren over reserves in de jaarrekening en regelmatig beleidsnota's op te stellen over reserves.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.