Nieuws

VNG tegen verplichte lokale rekenkamer

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is tegen een verplichte lokale rekenkamer. Een lokale rekenkamer is volgens de organisatie een prima instrument om de financiële uitgaven te bewaken, maar het is een van de vele instrumenten die gemeenten hebben. Gemeenten moeten zelf kunnen kiezen welke instrumenten ze inzetten.

In 2006 werden lokale rekenkamers/rekenkamercommissies in het kader van de invoering van het duale stelsel bij gemeenten wettelijk verplicht. Vorige week liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen weten die verplichting te willen handhaven.

Lokale rekenkamers vormen volgens de minister "een wezenlijk onderdeel van het gemeentelijke - en provinciale - bestel", zeker met het oog op "het proces van de decentralisatie en het daarvoor benodigde vertrouwen in de gemeentelijke financiële verantwoording". Een lokale rekenkamer of rekenkamercommissie kan volgens Plasterk een belangrijke rol spelen bij de invulling van de controlerende taak van de gemeenteraad.

Maar volgens de VNG past het laten kiezen van gemeenten voor het wel of niet instellen van een lokale rekenkamer binnen het oorspronkelijke advies van de Staatscommissie dualisering gemeentebestuur.

"Om dezelfde reden willen gemeenten dat de beleidsevaluatieplicht van artikel 213a Gemeentewet wordt geschrapt. Gemeenten zijn voortdurend bezig met het bewaken van de doelmatigheid en doeltreffendheid van hun handelen. Niet voor niets zijn de beleidsevaluaties daarom in veel gemeenten geen levend instrument. Gemeenteraden die het wel willen, kunnen er altijd de opdracht toe geven", aldus de VNG.

"Gemeenten hebben het financieel lastig. Het kan niet zo zijn dat tegenover de dalende financiële middelen een steeds hogere controletoren wordt opgericht. In een tijd waarin gemeenten stevig moeten bezuinigen zou er juist gestreefd moeten worden naar het verminderen van administratieve lasten."

Gemeenteraden zijn volgens de VNG prima in staat om zelfstandig goede afwegingen te maken als het gaat om het kiezen van de juiste controle-instrumenten. "Wij vragen van minister Plasterk ook zijn vertrouwen op dit punt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.