Nieuws

'Accountant moet durven zeggen: ga maar naar een ander'

'De accountant wordt te veel geselecteerd op prijs. De accountant moet het lef hebben om te zeggen: als jullie voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zoek dan maar een ander. Het lullige is dat de organisatie dan altijd een ander vindt.'

Dat zei voormalig interim-bestuurder Gerard Erents van Vestia tijdens het ochtenddebat op de Accountantsdag.

Een wettelijke bescherming van de accountant voor dit soort situaties vindt hij niet nodig. De accountant moet gewoon geen slappe knieën hebben.

Volgens Ben van der Veer, oud-bestuursvoorzitter van KPMG, heeft de accountant vaak wel een rechte rug. 'Maar die moet hij wel trainen.'

Erents wees op de verwachtingskloof. De toezichthouders van de organisatie denken dat de accountant overal is ingedoken. Zij willen bijvoorbeeld van de accountant horen of de organisatie die derivaten had moeten aanschaffen. Maar aan die discussie levert de accountant geen bijdrage.

De accountant kan niet in de toekomst kijken, maar kan wel kijken of het stelsel van de organisatie op orde is. Hoe de checks and balances in elkaar zitten en hoe die werken. De accountant is meer dan een verificateur.

Volgens Ben van der Veer begint een accountant bij het maken zijn plan van aanpak met een risicoanalyse. Als de maatschappij wil dat de accountant naar de toekomst gaat kijken, moet zij die opdracht aan de accountant geven. Volgens Van der Veer willen opdrachtgevers vaak niet dat accountants zich daarover uitspreken naar de buitenwereld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.