Nieuws

Reputatie accountant bij stakeholders kan beter

De reputatie van controlerend accountants scoort onder stakeholders gemiddeld een zesje. Accountantskantoren krijgen een wat lagere waardering. Dit blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit in opdracht van de NBA.

Het onderzoek heeft de waardering van accountants gemeten bij diverse groepen stakeholders, waaronder gebruikers van informatie, ondernemingen, interne toezichthouders, autoriteiten en medewerkers van accountantskantoren.

Gemiddeld beoordelen externe stakeholders het beroep van controlerend accountant met het cijfer 60,7. Dat is in lijn met vergelijkbare beroepsgroepen als notarissen, artsen en advocaten. Accountantskantoren krijgen met 57,4 een iets lagere waardering.

Stakeholders die het best bekend zijn met accountants zijn volgens het onderzoek het meest kritisch. Dat geldt met name voor interne toezichthouders (commissarissen) en autoriteiten (zoals respondenten werkzaam bij de Belastingdienst, ministeries, de Algemene Rekenkamer en DNB). Positiever zijn vooral studenten, gebruikers van informatie, brancheorganisaties en het algemeen publiek.

Accountants staan niet bekend als vernieuwend: innovatie scoort onvoldoende onder alle groepen stakeholders. Criticasters zijn vooral negatief over de prijs-kwaliteitverhouding, het voldoen aan klantbehoeften en de communicatie door accountants.

De professionaliteit, integriteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid van accountants worden tegelijk als positief beoordeeld door de diverse stakeholders.

"De uitkomsten van het onderzoek onderstrepen dat accountants zuinig moeten zijn op hun kernkwaliteiten", aldus NBA-voorzitter Huub Wieleman. "Op het gebied van communicatie moeten we onze prestaties duidelijk verbeteren."

Het onderzoek is verricht in opdracht van de NBA en is uitgevoerd door de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit in samenwerking met het Reputation Institute. De resultaten zijn door prof. Cees van Riel gepresenteerd op de jaarlijkse Accountantsdag in de RAI in Amsterdam.

» Download de managementsamenvatting van het onderzoek

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.