Nieuws

Advies Commissie BBV 'Van een rechtmatigheidsoordeel naar een rechtmatigheidsverantwoording'

De Commissie BBV vindt dat college van B&W en gedeputeerde staten zelf verantwoording moeten afleggen aan de gemeenteraad respectievelijk provinciale staten over de financiële rechtmatigheid.

Dat schrijft de commissie in een advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Samenvatting van het advies:

"Mede op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de commissie BBV een onderzoek gedaan naar het invoeren van een collegeverantwoording (1) over de financiële rechtmatigheid, voorzien van een getrouwheidsoordeel door de accountant. De commissie BBV is hierbij tot de conclusie gekomen dat het wenselijk is voor de decentrale overheden om op dit met de Rijksoverheid vergelijkbare systeem over te stappen. De commissie is van mening dat de verantwoordelijkheid van het college voor de financiële rechtmatigheid vereist dat zij zich zelf aan de raad (2) verantwoordt over de rechtmatigheid. In het BBV kunnen hiervoor eisen worden opgenomen, in de financiële verordening kan de raad nadere eisen stellen.

Het college zal zich op een vaste plaats in de jaarrekening moeten verantwoorden. Bij de jaarrekening geeft de accountant immers de controleverklaring af. Het overstappen op het nieuwe systeem mag geen gevolgen hebben voor de wijze waarop de accountant de gemeentelijke jaarrekening en de daarin opgenomen Sisa-bijlage controleert. De reikwijdte van het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (Bado) blijft dezelfde. In het verslag van bevindingen zal de accountant, vergelijkbaar met de huidige controle en met de werkwijze van de Algemene Rekenkamer, de raad ook dienen te wijzen op de belangrijkste fouten en onzekerheden, ongeacht of deze nu wel of niet door het college in de rechtmatigheidsverantwoording zijn opgenomen.

(1) Met college wordt tevens gedeputeerde staten bedoeld.
(2) Met (gemeente)raad wordt tevens provinciale staten bedoeld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.