Nieuws

Dijsselbloem: geen internal-auditdoublures ministeries

Ministeries hebben geen vervangende auditfuncties opgezet na de oprichting van de Auditdienst Rijk. Dit zegt minister Dijsselbloem van Financiën in antwoord op Kamervragen over een artikel in het Financieele Dagblad.

De oprichting van de Auditdienst Rijk zou volgens het opinie-artikel 'Politiek verslikt zich in bezuinigingsoperatie auditfuncties' van zelfstandig organisatieadviseur Arie Molenkamp een aanslag betekenen op de eigen verantwoordelijkheid van de departementen voor het zelf toetsen van de kwaliteit van de interne beheersing. Dijsselbloem bestrijdt deze stelling.

De Auditdienst Rijk is ondergebracht bij het ministerie van Financiën, maar daarbij gaat het uitsluitend om een beheersmatig-organisatorische verantwoordelijkheid voor deze dienst, aldus de minister. "De Auditdienst Rijk is en blijft de interne auditfunctie van de afzonderlijke departementen." Elke minister is zelf opdrachtgever van de onderzoeken op het eigen departement en Financiën heeft niet meer zeggenschap over de capaciteitsinzet dan andere departementen. De Auditdienst Rijk rapporteert ook uitsluitend aan de vakminister. Van 'monopolisering' door Financiën is volgens de minister dan ook geen sprake.

Dijsselbloem herkent ook niet het in het artikel geschetste beeld dat ministeries na de oprichting van de Auditdienst Rijk nieuwe eigen 'feedbackfuncties' zouden hebben opgezet en dat daarvoor de formatie is uitgebreid. "Mij is geen enkel geval bekend van een nieuw opgezette vervangende auditfunctie op een ministerie. Er is dus ook geen sprake van een internal-auditdoublure."

Over de inzet van externen waaraan Molenkamp refereert zegt Dijsselbloem dat dit plaatsvindt in het kader van interdepartementale raamovereenkomsten die het Rijk heeft afgesloten. Die vervangen de contracten die eerder door individuele auditdiensten en andere departementsonderdelen werden afgesloten.

"Er is juist voor het afsluiten van interdepartementale raamovereenkomsten gekozen om aldus in rijksbreed verband kostenefficiënter en flexibeler te kunnen werken. Om optimale schaalvoordelen te behalen is niet gekozen voor een raamovereenkomst voor alleen de Auditdienst Rijk of het ministerie van Financiën, maar nemen meerdere departementen aan de raamovereenkomsten deel. Dit houdt in dat niet alleen de auditfunctie, maar ook andere departementsonderdelen (directies, agentschappen, diensten, inspecties, etc.) van de raamovereenkomsten gebruik maken. Naast deze interdepartementale raamovereenkomsten zijn overigens ook nog departementale overeenkomsten voor de inzet van externe auditcapaciteit afgesloten."

De inzet van externe capaciteit is geen vervanging van het werk dat de Auditdienst Rijk verricht, aldus de minister. "Ook vóór de oprichting van de Auditdienst Rijk was sprake van inzet van externen, zowel binnen de auditfunctie als binnen andere departementsonderdelen (bijvoorbeeld voor specialistische expertise en voor piekbelasting, maar ook voor opdrachten waarvoor uitbreiding van de capaciteit van de Auditdienst Rijk niet overwogen wordt). De afgesloten raamovereenkomsten beogen niet de inzet van externen te verhogen ten opzichte van het verleden, maar hebben ten doel deze inzet kostenefficiënter te verwerven en flexibeler in te zetten. Er worden geen dubbele opdrachten verstrekt."

Het kabinet ziet in het artikel dan ook geen aanleiding tot het ondernemen van nadere actie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.