Nieuws

Rijksoverheid erkent onzekerheid rechtmatigheid bestedingen

De rijksoverheid heeft een bedrag van bijna een half miljard euro niet volgens de regels betaald aan instellingen, bedrijven en particulieren. Van twee miljard euro is niet zeker of het goed is besteed. Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad.

De krant baseert zich op twintig rapportages van de in mei 2012 opgerichte Auditdienst Rijk die de redactie in handen heeft. Daaruit blijkt dat voor 472 miljoen euro onrechtmatig (niet volgens de regels) is uitgegeven. De rapporten noemen de kwaliteit van de financiële overheidsadministratie onder de maat.

Onrechtmatigheid kan ontstaan door het ontbreken van een simpele paraaf, zo schrijft het Algemeen Dagblad, maar ook omdat overheidsgeld niet goed is besteed. Als voorbeeld wijst de krant naar het ministerie van OCW. Daar zijn voor 91 miljoen euro fouten gemaakt bij de subsidieverstrekking. In totaal gaf dit ministerie voor 265 miljoen euro onrechtmatig uit.

Volgens de krant zijn de grootste zorgen die over het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van een totaalbedrag van 1,1 miljard euro zijn er twijfels of het rechtmatig is uitgegeven. Het gaat om uitkeringen aan gemeenten voor re-integratie, inburgering en volwassenonderwijs.

Het ministerie van Financiën neemt afstand van het beeld "waarbij de indruk wordt gewekt dat de bedrijfsvoering niet in orde is", aldus citeert de krant een woordvoerder. Volgens het ministerie is de 472 miljoen maar een klein deel van de totale rijksuitgaven van 236,4 miljard euro.

Wel erkent het ministerie dat er onvoldoende zekerheid bestaat over de rechtmatige besteding van 472 miljoen euro.

Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Universiteit Nyenrode, noemt de conclusies van de ADR zorgwekkend en schokkend. "De belastingbetaler mag van de overheid verwachten dat deze als een zorgvuldige en zuinige schatkistbewaarder opereert", zo citeert het Algemeen Dagblad hem.

Een Kamermeerderheid eist opheldering van minister Dijselbloem van Financiën.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.