Nieuws

Eumedion Speerpuntenbrief: aandacht voor interne controle en geïntegreerde verslaggeving

Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zouden ten minste jaarlijks de effectiviteit van hun interne risicobeheersing- en controlesystemen moeten beoordelen.

Daarbij zou de reikwijdte van de interne systemen in ieder geval ook de operationele, governance- en compliancerisico's moeten omvatten, naast de financiële verslaggevingsrisico's.

Ook wordt van alle beursgenoteerde ondernemingen verwacht dat zij een internal auditfunctie instellen dan wel de reikwijdte van de externe accountantscontrole uitbreiden tot ook de kwaliteit en effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen. Dit staat in de Speerpuntenbrief 2015 die Eumedion vandaag naar de beursgenoteerde ondernemingen heeft gestuurd.

Interne systemen

De Speerpuntenbrief bevat onderwerpen die de bij Eumedion aangesloten institutionele beleggers bij de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen in de aanloop naar het AVA-seizoen 2015 aan de orde zullen stellen. De verhoogde belangstelling voor de effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen en van de interne auditfunctie is ingegeven door de verschillende schandalen die zich de afgelopen jaren bij diverse beursgenoteerde ondernemingen hebben voorgedaan. Regelmatig bleken er gebreken in de interne risicobeheersings- en controlesystemen te zitten.

Geïntegreerde verslaggeving

Eumedion roept de beursgenoteerde ondernemingen ook op om verdere stappen te zetten op het terrein van geïntegreerde verslaggeving. Eumedion verwacht dat de beursgenoteerde ondernemingen in hun jaarverslag 2014 een meer samenhangend overzicht geven van het verdienmodel, het waardescheppend vermogen van de onderneming en het beslag van de onderneming op verschillende soorten kapitaal (zoals menselijk kapitaal, intellectueel kapitaal, natuurlijk kapitaal en financiële middelen) om deze waarde te creëren. Het in december 2013 door de International Integrated Reporting Council (IIRC) gepresenteerde raamwerk voor geïntegreerde verslaggeving biedt hiervoor volgens Eumedion goede handvatten.

Accountantsorganisaties

Net als vorig jaar heeft Eumedion ook een brief naar de grote accountantsorganisaties gestuurd. Eumedion vraagt de accountantsorganisaties in de nieuwe, ondernemingsspecifieke controleverklaring (die vanaf 1 januari 2015 verplicht wordt gesteld) meer uitleg te geven over het gehanteerde materialiteitsniveau.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.