Nieuws

Flynth schrijft voorzichtig weer zwarte cijfers

Accountantskantoor Flynth heeft in het derde kwartaal van dit jaar bijna vijf miljoen euro meer winst gemaakt dan over dezelfde periode in 2013. Daarmee laat het bedrijf de rode cijfers van een jaar geleden achter zich.

De wederopstanding is volgens Flynth het resultaat van een herstelprogramma en herziening van de strategie.

Flynth heeft de cijfers vorige week bekendgemaakt. De winst voor belasting, rente en afschrijvingen (ebitda) is met bijna 14 miljoen euro hoger dan de eis van ruim 12 miljoen euro die huisbankier Rabobank heeft gesteld.

Flynth is het zesde accountantskantoor van Nederland, met een omzet in 2013 van ruim 148 miljoen euro. Vorig jaar leed de organisatie 13 miljoen euro verlies. In het derde kwartaal was het verlies 4,5 miljoen euro. De omzet was gedaald met zes procent ten opzichte van 2012. In het jaarverslag 2013 sprak het kantoor van een zwaar jaar.

De verbetering van de resultaten komt door snijden in de kosten en bijstelling van de strategie, zo verklaart Flynth het recente succes. Ongeveer 150 banen werden geschrapt en een aantal vestigingen werden samengevoegd, terwijl ook een nieuw huisvestingsconcept werd ingevoerd. De huisvestingskosten daalden van 9,6 miljoen euro in 2012 tot 7,6 miljoen in 2014.

Daarnaast werd het kapitaalbeslag in onderhanden werk en debiteuren teruggebracht, wat 7,5 miljoen euro aan extra liquiditeit opleverde.

Tegelijk wijzigde Flynth haar strategie door sterker in te zetten op kernkwaliteiten zoals het samenstellen van jaarrekeningen en fiscale dienstverlening. "We gaan daarnaast gefaseerd onze auditactiviteiten uitbreiden", aldus bestuursvoorzitter Theo de Vries.

"Andere kantoren zetten zwaar in op advies. Wij werken echter vooral voor het kleine mkb. Daar zitten ondernemers niet te wachten op uitgebreide adviezen, maar op excellente basisproducten, zoals jaarrekeningen, fiscale aangiften en loonadministraties. Daaromheen bieden wij gericht een schil van advies aan, maar dat is een afgeleide en geheel afgestemd op onze belangrijkste dienstverlening."

"We hebben verder gekozen voor een sectorbenadering. We kiezen voor agro en food omdat we daar al veel klanten hebben. Onze kennis van deze branches is groot. Daarnaast hebben we ook gekozen voor de sectoren ICT en bouw, omdat dit grote markten zijn met een flink groeipotentieel."

Flynth heeft ook huisbankier Rabobank overtuigd van de verbeterde resultaten. Sinds vorig jaar stond Flynth onder toezicht van Bijzonder Beheer van de Rabobank. "Daarmee hebben we duidelijke afspraken gemaakt over onze resultaten", zegt De Vries. "Ieder kwartaal hebben we die laten zien."

"Toen we in het begin onze begroting presenteerden, vond de bank de cijfers slechter dan men had verwacht. Maar er was ook duidelijkheid: dit was het hele verhaal. Ieder kwartaal gaven we inzicht in hoe wij ervoor stonden. Naarmate de resultaten verbeterden, werden de gesprekken met de bank gemakkelijker."

"We verwachten het jaar positief af te sluiten. We hebben de omslag te pakken en die denken dat die volgend jaar verder doorzet."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.