Nieuws

Partnerinkomen PwC stijgt 21 procent

Het bedrijfsresultaat van accountants- en adviesbureau PwC is het afgelopen boekjaar 2013-2014 met 24 procent gestegen tot 113 miljoen euro. Het gemiddelde partnerinkomen kwam uit op 639.700 euro, 21 procent meer dan een jaar eerder.

Dat staat in het jaarbericht 2013-2014 dat PwC vandaag publiceerde. De omzetstijging bedroeg 1,2 procent. Die is geboekt in adviesdiensten. De omzet bij Assurance daalde met ongeveer 1 procent. De verbetering van het resultaat komt met name voor rekening van kostenbeheersing. PwC meldt daarnaast dat de verbeterde resultaten het effect zijn van "onze sterkere focus op klanten waar we de meeste toegevoegde waarde leveren".

Bestuursvoorzitter Peter van Mierlo zegt dat PwC de komende drie jaar twintig miljoen euro extra uittrekt voor het kwaliteitsverbeteringsprogramma, dat mede volgt uit het rapport In het Publiek Belang van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep. "We voeren de maatregelen integraal uit, voortvarend en met de grootste urgentie", aldus Van Mierlo.

De investeringen betreffen deels extra mensen bij de controle en deels meer interne controle en toezicht. Per 1 januari 2015 zal Assurance in totaal honderd nieuwe accountants in dienst hebben.

Gekort op beloning

In de nasleep van het AFM-onderzoek naar de controledossiers van de grote vier accountantskantoren, maakte PwC eerder bekend dat dertien partners en directors gekort zijn op hun beloning, variërend van 6,5 tot 25 procent. Het betrof de accountants die verantwoordelijk zijn voor de als onvoldoende beoordeelde dossiers. Bij PwC waren dat er vier van de tien die de AFM voor onderzoek uitkoos.

Uit het jaarbericht blijkt nu dat ook de bestuursvoorzitter (Peter van Mierlo) en de voorzitter van de Assurance Board (Michael de Ridder) gekort zijn op hun beloning: "De voorzitters van de RvB en de Assurance Board hebben besloten een korting op hun inkomen toe te passen naar aanleiding van de uitkomsten van het AFM-onderzoek, mede in overleg met de LOB; de hoogte is gelijk gesteld aan het gemiddelde kortingsbedrag dat is toegepast op het inkomen van de betrokken externe accountants." De LOB is de Local Oversight Board, een intern toezichtsorgaan van PwC.

Terechtwijzingen

Ten aanzien van beloningen en sancties meldt PwC daarnaast dat de Independent Sanctions Committee in het afgelopen boekjaar 76 sancties op het gebied van onafhankelijkheid heeft opgelegd: 56 schriftelijke waarschuwingen die betrekking hadden op het niet of niet tijdig registreren van aan- of verkopen van effecten, en twintig terechtwijzingen ten aanzien van 'het aanhouden van ongeoorloofde financiële belangen'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.