Nieuws

Schippers: review ADR van Flynth-onderzoek declaraties NZa

Minister Schippers (VWS) laat de Auditdienst Rijk (ADR) een review uitvoeren van het onderzoek dat accountantskantoor Flynth deed naar het declaratie- en reisgedrag van NZa-bestuurders.

Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Flynth kreeg opdracht voor het onderzoek na een publicatie in NRC Handelsblad over vermeende misstanden bij declaraties van de NZa-top. Bestuursvoorzitter Theo Langejan stapte naar aanleiding van de ophef op.

Flynth concludeerde dat er voor het merendeel van de declaraties en de reizen geen aanleiding is "om te veronderstellen dat deze niet juist dan wel onrechtmatig zijn".

Volgens NRC bevat het Flynth-rapport echter "aantoonbare onjuiste conclusies en aannames". De krant blijft "pal" achter de publicatie over het reis- en declaratiegedrag over de NZa-top staan.

Naar aanleiding van de discussie nam de Tweede Kamer op 9 september een motie aan waarin Schippers de opdracht krijgt een nieuw onderzoek te laten uitvoeren. Een compleet nieuw onderzoek heeft volgens de minister echter "geen toegevoegde waarde, is inefficiënt en gaat een langere tijd in beslag nemen".

Schippers laat daarom een review van het Flynth-onderzoek uitvoeren. "Een dergelijke review dient te worden uitgevoerd door een onafhankelijk en deskundig instituut dat een oordeel kan geven of de onderzoeksopdracht zoals is meegegeven aan Flynth, conform de opdracht is uitgevoerd."

"Daarbij heb ik bekeken welk accountantskantoor uit de top 10 geen relatie heeft met de NZa en de review zou kunnen uitvoeren. Een logische keus in de top 10 lag daarbij niet voor de hand. Deze exercitie heeft daarmee geleid tot een verzoek aan de Auditdienst Rijk (ADR) voor een review."

De minister geeft de ADR gevraagd de review op korte termijn af te ronden zodat ze de Kamer voor het kerstreces over de uitkomsten kan informeren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.