Nieuws

Advocatenkantoor hervormt partnermodel

Advocatenkantoor Boekel De Nerée neemt het eigen bestuursmodel drastisch op de schop. Geen partner meer aan de top, maar een ceo met verregaande bevoegdheden. En ook een ander beloningsmodel.

Het nieuwe bestuur zal nog steeds verantwoording afleggen aan de partnervergadering, maar er komt ook een onafhankelijke raad van advies. Dat zegt huidig managing partner Frederieke Leeflang vandaag in het FD.

De partnerbeloning zal niet meer worden bepaald door anciënniteit maar door prestaties. Verder positioneert Boekel De Nerée zich niet meer als klassiek allround Zuidas-kantoor maar concentreert het zich op enkele sectoren als ‘litigation', vastgoed en ondernemingsrecht.

Volgens Leeflang is de hervorming een antwoord op de snelle veranderingen in de markt. Juist een middelgroot kantoor Boekel De Nerée heeft  volgens haar moeite om daar op in te spelen. Aan de ene kant is er toenemende concurrentie van kleine gespecialiseerde kantoren met weinig overhead, en aan de andere kant van grote, internationale kantoren.

"Het is best lastig om je individuele belang als partner-aandeelhouder op te geven voor het belang van de firma. Zeker als het je beloning betreft of de autonomie over je eigen praktijk. Je mag zeggen dat een partnermodel niet de gemakkelijkste vorm is voor een veranderingsproces." Toch kwamen de partners van het advocatenkantoor gezamenlijk tot de conclusie dat het ander moet, vertelt Leeflang in het FD.

Boekel de Nerée is de eerste van de traditionele advocatenkantoren die het maatschapmodel serieus hervormt, maar Leeflang verwacht dat het niet het enige zal blijven.

In aanloop naar het ceo-model zou Leeflang graag eens praten met Jan Hommen, de huidige ceo bij accountantsorganisatie KPMG. "Je wilt iemand hebben die de baas is en het schip een bepaalde kant op stuurt. Die bepaalt welke investering in ICT nodig is. Die besluit of jouw praktijk te veel of juist te weinig mensen heeft. Nu zijn dat soort zaken te veel speelbal van partnervergaderingen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.