Nieuws

Deloitte: Grouper DBC-Onderhoud is betrouwbaar

De grouper van DBC-Onderhoud is in 2013 een betrouwbare basis geweest om declarabele zorgproducten vast te stellen. Dat concludeert Deloitte Risk Services in haar jaarlijkse audit.

Zorginstellingen en zorgverzekeraars hebben hiermee de zekerheid dat de bepaling van DBC-zorgproducten (diagnosebehandelingcombinaties) altijd volgens dezelfde en de actueel geldende regels gebeurt. Ook de audit over 2012 had een positief resultaat. 

De grouper, een centraal computerprogramma, is een cruciale schakel in het declaratieproces tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zo'n zevenhonderd zorginstellingen leveren gegevens over de geleverde zorg aan de grouper, die deze gegevens omzet naar DBC-zorgproducten. Deze zorgproducten zijn de basis van de onderhandelingen en declaraties tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Over heel 2013 heeft de grouper ruim honderd miljoen trajecten verwerkt.

Om een betrouwbare en continue werking van de grouper te garanderen, wordt deze regelmatig getest en laat DBC-Onderhoud jaarlijks een audit uitvoeren. In 2014 vindt opnieuw een audit van de grouper plaats.

"De audit laat in ieder geval zien dat de huidige onzekerheid onder accountants over de jaarrekeningen van de ziekenhuizen in ieder geval niet aan de werking van de grouper kan liggen", stelt een woordvoerder van DBC-Onderhoud. 

De NBA waarschuwde onlangs voor het tweede jaar op rij voor problemen met de vaststelling van de omzet van ziekenhuizen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.