Nieuws

Nieuwe accountantsrapportage over de bedrijfsvoering van curatoren en bewindvoerders

Op 31 januari heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie het Besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren gepubliceerd. Hierin zijn de eisen geformuleerd voor de bedrijfsvoering van deze dienstverleners.

Van accountants wordt gevraagd een rapport van feitelijke bevindingen af te geven over de kwaliteit van deze bedrijfsvoering, met specifieke aandacht voor dossiervorming, de klachtenregistratie en de financiële en administratieve organisatie. 

Op advies van de NBA is bij dit onderzoek gekozen voor een rapport van feitelijke bevindingen volgens Standaard 4400. Hierdoor worden de administratieve lasten zo beperkt mogelijk gehouden. Het wordt aan de praktijk overgelaten om nadere invulling te geven aan de werkzaamheden en de inhoud van het rapport. Accountants zullen met hun cliënten specifieke afspraken hierover moeten maken. 

Het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten. Naar verwachting treedt het besluit op 1 april 2014 in werking. 

Met de in oktober 2013 gepubliceerde Wet wijziging curatele, beschermingsbewind en mentorschap heeft het ministerie de kwaliteitseisen voor curatoren, bewindvoerders en mentoren aangescherpt. De eisen omtrent de bedrijfsvoering zijn uitgewerkt in bovengenoemd besluit. 

Curatoren, bewindvoerders en mentoren die drie of meer personen onder hun hoede hebben moeten hun jaarrekening verplicht door een accountant laten controleren. Daarnaast moeten zij de accountant een onderzoek laten doen naar de kwaliteit van hun bedrijfsvoering. Dit betreft onder andere de dossiervorming, de klachtenregistratie en de financiële en administratieve organisatie.  

De Nota van toelichting vermeldt hierover: "Uit gesprekken met de NBA bleek dat de term verklaring door accountants uitsluitend wordt gebruikt voor een onderzoek naar financiële informatie. Daarom is (..) voorgesteld dat de curator, bewindvoerder of mentor een verklaring overlegt van de accountant ten aanzien van de jaarrekening en een verslag van zijn bevindingen omtrent de wijze waarop de kandidaat aan de eisen inzake de bedrijfsvoering voldoet (...). Zoals in het algemeen deel van de toelichting beschreven, omvat het onderzoek van de accountant niet alle eisen, maar uitsluitend de eisen inzake de bedrijfsvoering die voor de accountant goed te onderzoeken zijn. Mede naar aanleiding van de consultatie en na overleg met de NBA is in het besluit verduidelijkt wat nu precies van de accountant wordt verlangd. Met de beschrijving van de reikwijdte van het onderzoek maakt de accountant een rapport van feitelijke bevindingen op ten aanzien van de door hem onderzochte eisen (...). De reden dat geen oordeel van de accountant wordt gevraagd over de door hem onderzochte eisen is, dat een accountant pas een goedkeurende verklaring zal afgeven als hij voldoende zekerheid heeft dat de curator aan de gestelde eisen voldoet. Dit vergt een veel dieper - en dus ook kostbaarder onderzoek". 

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Michèl Admiraal, secretaris NBA-werkgroep COPRO.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.