Nieuws

NZa: grote verschillen fraudebestrijding zorgverzekeraars

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bestaan er grote verschillen in de mate waarin zorgverzekeraars zorgnota's controleren en werk maken van fraudebestrijding.

Dat concludeert de zorgautoriteit in haar onderzoek naar de rechtmatige uitvoering van de zorgverzekeringswet over het jaar 2012. 

Controle zorgnota's

Zorgverzekeraars die zorgnota's onvoldoende controleren kunnen volgens de NZa een voorbeeld nemen aan drie regionale verzekeraars (DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland) die op dit punt het beste presteren. 

De toezichthouder treft maatregelen bij zorgverzekeraars die de zorgrekeningen nog onvoldoende controleren. 

Verbeteracties

De zorgverzekeraars hebben de controle van zorgnota's wel meer in het vizier dan voorheen. Zo ondernamen de verzekeraars in 2013 individueel en via Zorgverzekeraars Nederland actie om hun controles te verbeteren. 

De toezichthouder vindt deze ontwikkeling positief, maar benadrukt de noodzaak om  verbeteracties vlot door te voeren. In het komende onderzoek zal de zorgautoriteit toetsen of de verbeteringen inderdaad zijn gerealiseerd. 

De NZa krijgt dit jaar meer capaciteit om toezicht te houden op de fraudebestrijding en de controles van zorgdeclaraties door zorgverzekeraars. 

Financiële verantwoording

De NZa is naar aanleiding van het vorige onderzoek (2011) een boete-onderzoek gestart bij vijf zorgverzekeraars wegens onjuistheden in de financiële verantwoordingen. 

Voor 2012 constateert de NZa dat de zorgverzekeraars de controle van hun financiële verantwoordingen hebben verbeterd. Wel bestaat er een tijdelijke onzekerheid over de juistheid van de kosten over 2012. Alle zorgverzekeraars hebben een controleverklaring met beperking bij hun 'Jaarstaat' meegeleverd, onder andere veroorzaakt door onzekerheden bij ziekenhuizen en achterblijvende declaraties en controles over 2012. 

"Zorgverzekeraars moeten deze onzekerheden oplossen, gedeeltelijk in samenwerking met de ziekenhuizen", aldus de zorgautoriteit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.