Nieuws

Ex-handelaar Kerviel moet de gevangenis in

Voormalig beurshandelaar Jérôme Kerviel, die in 2008 zijn werkgever Société Générale door speculatieve beleggingen opzadelde met een verlies van 4,9 miljard euro, moet drie jaar de gevangenis in.

Het hoogste Franse rechtscollege heeft dat woensdag bepaald.

Het hof bevestigde daarmee de straf die Kerviel eerder al kreeg. Er komt wel een nieuw proces over een eventuele schadevergoeding die de ex-handelaar moet betalen. Eerder legde een lagere rechtbank hem een boete van 4,9 miljard euro op, maar dat vonnis schoven de rechters terzijde.

Société Générale maakte in januari 2008 bekend dat Kerviel op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro, waardoor een verlies van bijna 5 miljard euro ontstond. Het schandaal, dat een kleine negen maanden voor de escalatie van de internationale kredietcrisis naar buiten kwam, schokte de financiële wereld en leidde bijna tot de val van een van de grootste banken van Frankrijk.

Kerviel heeft nooit ontkend dat hij met grotere bedragen gokte dan was toegestaan, maar hield altijd vol dat dit bij zijn werkgever de normaalste zaak van de wereld was. De bank zou daarvan ook op de hoogte zijn geweest, maar heeft dat zelf altijd tegengesproken.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.