Nieuws

Eumedion steunt voorstel verordening conflictmineralen

Eumedion steunt het voorstel van de Europese Commissie om een Europees systeem van zelfcertificering op te zetten voor importeurs van tin, tantaal, wolfraam en goud die ervoor kiezen op een verantwoorde wijze deze mineralen en ertsen uit conflictgebieden in de EU te importeren.

Dit blijkt uit een brief die de koepel van institutionele beleggers naar de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft gestuurd.

Volgens Eumedion is het voorstel van de Europese Commissie een belangrijk signaal dat importeurs en smelterijen binnen de Europese Unie geacht worden openheid te verschaffen over de inkoop van mineralen en ertsen en dat zij toezien op het naleven van mensenrechten binnen de toeleveringsketen.

In de brief geeft Eumedion aan het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen de meest geschikte nationale autoriteit te vinden die toezicht zou moeten houden op de naleving van de toepassing van zelfcertificering en de daaraan verbonden verplichtingen.

Voorts hecht Eumedion aan een gelijk speelveld voor producenten die zowel vallen onder de komende Europese verplichtingen betreffende conflictmineralen en die nu al vallen onder de Amerikaanse verplichtingen. "De uiteindelijke afweging over de reikwijdte van het voorstel mag niet leiden tot een inperking hiervan, waardoor de beteugeling van de handel in mineralen uit conflictregio's en hoogrisicogebieden uit het oog wordt verloren", aldus Eumedion.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.