Nieuws

'Autonomy boekte omzet die er niet was'

Bij IT-bedrijf Autonomy stond omzet in de boeken die nooit was gerealiseerd. Dat melden bronnen die bekend zijn met het onderzoek van HP naar manipulatie van de cijfers door Autonomy aan persbureau Reuters.

Volgens de bronnen had de Britse automatiseerder voor 11,55 miljoen dollar software verkocht aan een Amerikaanse reseller. De software zou worden gebruikt om de bibliotheek van het Vaticaan te digitaliseren. Maar de deal met de Heilige Stoel werd nooit gesloten. Autonomy boekte echter wel de omzet.

De reseller, MicroTech, ging er in april van dit jaar nog vanuit dat de software aan het Vaticaan was geleverd. Volgens de Vaticaanse bibliotheek is er met Autonomy wel gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek, maar verloor het bedrijf interesse in het project, alhoewel het zich niet officieel terugtrok.

Reuters haalt een andere bron, bekend met Autonomy, aan die stelt dat de manier waarop Autonomy omzet van resellers boekte geoorloofd was volgens de Engelse verslaggevingsregels die destijds golden.

Uit documenten die Reuters heeft ingezien zou blijken dat controlerend accountant Deloitte de deal heeft bekeken en het boeken van de omzet goedkeurde. In een verklaring in reactie daarop stelt het kantoor dat het "categorically denies that it had any knowledge of any accounting improprieties or misrepresentations in Autonomy's financial statements".

HP nam Autonomy in 2011 over en betaalde ruim 11 miljard dollar voor het bedrijf, maar moest er een jaar later bijna 9 miljard dollar op afboeken toen uit intern onderzoek van HP bleek dat Autonomy een veel te rooskleurig beeld had geschetst van de financiële situatie.

HP en de voormalige top van Autonomy beschuldigen elkaar er sindsdien van dat ze een foute voorstelling van zaken geven. Amerikaanse en Britse autoriteiten onderzoeken de beschuldigingen van geknoei met de cijfers.

Alle big four zijn betrokken bij wat wel de grootste miskoop van HP wordt genoemd. Deloitte was de accountant van Autonomy, EY die van HP. KPMG was adviseur bij de overname en PwC is door HP ingehuurd om onderzoek te doen naar de boeken van Autonomy.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.