Nieuws

Hewlett Packard richt pijlen op Deloitte UK

Het Amerikaanse technologieconcern Hewlett Packard overweegt om de Engelse tak van Deloitte voor de rechter te slepen. Aanleiding is de boekhoudrel van een overgenomen IT-bedrijf door HP die leidde tot een miljardenafboeking.

Hewlett Packard (HP) heeft aangekondigd dat het gaat procederen tegen de Britse tak van Deloitte. Het concern wil de schade verhalen van de afboeking in 2012 op het overgenomen bedrijf Autonomy. Dit bedrijf zou in de jaarrekening veel te rooskleurige omzetcijfers hebben gegeven. Deloitte UK was de controlerend accountant van Autonomy.

Al jaren probeert HP de afboeking van 8,8 miljard dollar te verhalen op het voormalig management van Autonomy. HP heeft nu ook aangegeven Deloitte op de korrel te gaan nemen.

"We will continue to work to have the derivative actions settled or dismissed and to hold the former executives of Autonomy as well as Autonomy's auditor, Deloitte UK, responsible for the wrongdoing that occurred", aldus een verklaring van HP.

De aankondiging volgde nadat een poging van HP mislukte om aandeelhouders te laten procederen tegen het voormalig management van Autonomy. Het technologieconcern had hiervoor 48 miljoen dollar beschikbaar gesteld aan advocaten van aandeelhouders, in ruil voor het afzien van claims tegen HP. Een Amerikaanse rechter verbood deze constructie echter.

Deloitte stelt in een reactie dat "any possible claim would be utterly without merit and we will defend ourselves strongly against it. Deloitte was not engaged by HP, or by Autonomy, to provide any due diligence in relation to the acquisition of Autonomy. Deloitte UK was auditor to Autonomy at the time of its acquisition by HP. Deloitte UK conducted its audit work in full compliance with regulation and professional standards."

In 2012 is Deloitte reeds aangeklaagd door aandeelhouders van HP. Ook KPMG is door de aandeelhouders voor de rechter gesleept. KPMG heeft de overname van Autonomy door HP begeleid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.