Nieuws

'Andersen heeft sterkere naam dan KPMG'

Twaalf jaar na de implosie van Arthur Andersen keert het merk terug, ook in Nederland. Het bureau Taxperience hoopt mee te liften op de naam en faam. Maar accountancy zal nooit meer worden aangeboden door het hernieuwde Andersen.

Belastingadvieskantoren in de VS en Europa gaan de naam Andersen weer voeren. Ook het Nederlandse bureau Taxperience sluit zich aan, dat nu nog aangesloten is bij het netwerk van WTAS.

"We gaan gebruikmaken van een merk dat nog altijd sterk is", vertelt Ruben van Aarle, partner van Taxperience. "Een merk bouwen kost twintig jaar. Andersen is een merk dat nog steeds bestaat en dat nog veel positieve associaties oproept bij klanten."

"Onderzoek in zes landen heeft uitgewezen dat Andersen nog altijd in de top vier staat van de grote, bekende accountants- en advieskantoren. Nog voor KPMG. Ja, we waren verrast door deze uitkomst. Andersen had een hele goede reputatie waar veel voormalige klanten nog met plezier aan terugdenken."

Andersen wordt de opvolger van Arthur Andersen, dat in 2002 haar deuren sloot tijdens de ondergang van de frauduleuze Amerikaanse energiereus Enron. Het accountantskantoor, destijds een van de big five, was de controlerend accountant van Enron en werd mede verantwoordelijk gehouden voor de fraude.

Bang dat Andersen nog altijd bezoedeld is door deze affaire, is Van Aarle niet. "Uit het onderzoek komt naar voren dat klanten de Enron-affaire zien als een incident. Alle grote kantoren zijn betrokken geweest bij schandalen, waarvan sommige ernstiger dan Enron."

"Bovendien heeft het Supreme Court in de VS in 2005 vastgesteld dat niet heel Arthur Andersen schuldig was, maar slechts een handjevol medewerkers. Natuurlijk, ik krijg er vragen over van klanten. Maar nooit hoor ik een negatieve reactie. Integendeel, ik heb alleen maar positieve en fijne reacties ontvangen."

Terug naar de accountancy gaat Andersen echter niet meer. "Dat gaat nooit meer gebeuren", zegt Van Aarle. "We bieden tax only en voeren dat ook in de naam. Het gaat Andersen Tax heten."

"Dat is een strategische keuze. We zien dat er door regelgeving al steeds meer druk komt op kantoren om assurance en advies te scheiden. Als we dat al bij voorbaat doen, hebben we met die regelgeving ook niets te maken."

"We organiseren ons als one firm, net als sommige van de grote accountantskantoren. Wereldwijde belastingadvieskantoren zijn er nog niet op deze manier. Wel internationale samenwerkingsverbanden. Landen hebben allemaal verschillende belastingwetten, daarom moet je als wereldwijd belastingadvieskantoor overal vertegenwoordigd zijn en werken met lokale belastingspecialisten."

Wordt Andersen Tax dan straks ook de specialist die multinationals helpt met  belastingontwijking? "Onze eerste taak is om bedrijven compliant te houden en te maken aan de nationale belastingwetgeving, dat is vaak al lastig genoeg. Binnen het kader van de wet is het toegestaan om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Daarvoor sluiten landen ook belastingverdragen met elkaar om in principe dubbele belastingheffing te voorkomen. Media hebben tegenwoordig veel aandacht voor bedrijven die daarvan gebruik maken, maar soms vind ik dat neigen naar stemmingmakerij."

WTAS in de VS is al overgestapt op de nieuwe naam. De Europese kantoren hopen begin volgend jaar aan te sluiten. "De rechten van de naam waren nog van Arthur Andersen, die zijn nu in de VS gekocht door WTAS."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.