Nieuws

Accountant in AvA vaker bevraagd

Aandeelhouders stelden in 2014 tijdens algemene vergaderingen van aandeelhouders (AvA) veel meer vragen aan de accountant dan in 2013.

Dat blijkt uit een op 11 februari 2015 bij de NBA te publiceren onderzoek van de NBA naar het optreden van accountants in de AvA van 56 Nederlandse bedrijven in de beursindexen AEX, AMX en AScX.

Hiermee wordt de al in 2013 ingezette lijn doorgezet. In januari 2013 riep beleggersvereniging VEB de grootste accountantskantoren en de NBA op om in de AvA meer uitleg te geven over de accountantscontrole.

In 2014 was de accountant bij nagenoeg alle vergaderingen aanwezig. Evenals in 2013 ontbrak hij alleen bij de AvA van Nedap. Omdat de controleverklaringen bij Nedap ongeclausuleerd zijn, achten directie en commissarissen van het bedrijf de aanwezigheid van de accountant tijdens die vergadering "overbodig".

Tijdens 57 procent van de vergaderingen verzorgde de accountant een presentatie, dit is vergelijkbaar met vorig jaar.

Opvallend is dat de accountant, hoewel de NBA dit pas vanaf boekjaar 2014 verplicht stelt, in 39 procent van de onderzochte gevallen over boekjaar 2013 al een uitgebreidere controleverklaring heeft verstrekt. Hierin worden expliciet de belangrijkste zaken vermeld die hij bij de controle is tegengekomen.

Het volledige onderzoek wordt gepresenteerd tijdens de debatbijeenkomst 'De rol van de accountant in de aandeelhoudersvergadering' op 11 februari 2015 bij de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.