Nieuws

'EC-besluit Starbucks zet vestigingsklimaat op de tocht'

Belastingadviseurs willen dat de Nederlandse regering snel en krachtig afstand neemt van het oordeel van de Europese Commissie over belastingvoordelen aan Starbucks. Anders gaat het Nederlandse vestigingsklimaat daar onder lijden.

Dat zegt Maurice de Kleer, voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) in het FD. "Het zou heel slecht zijn voor Nederland als kapitaal dat door ons land stroomt wordt belast, met onze open en op export en handel gerichte economie. Dat is ook nadelig ten opzichte van landen met een grotere thuismarkt, zoals Duitsland.

Tegen kale doorstroom moet je iets doen in Oeso-verband. Als Nederland daar alleen iets tegen doet, doen we ons zelf tekort. De situatie blijft bestaan, maar loopt dan via een ander land."

De NOB heeft een reactie geformuleerd op het commissiebesluit over de belastingvoordelen die Starbucks geniet in Nederland. Deze staat op een besloten deel van de NOB-website. In het FD geeft NOB-voorzitter De Kleer, tevens partner van BDO, een toelichting op deze reactie. Hij vindt dat het maken van afspraken met bedrijven over de belasting die zij moeten betalen, beschermd moet worden. "We hebben hierover overleg gevoerd met de zes grootste adviesorganisaties en een vertegenwoordiger van onze leden die bedrijfsfiscalist zijn", zo zegt De Kleer in het FD.

Ondanks het belang voor het investeringsklimaat, is een inhoudelijke reactie formuleren toch lastig voor het NOB, zo stelt De Kleer in het FD. Dit komt omdat het volledige commissiebesluit pas in december wordt gepubliceerd. Daarnaast is Deloitte de accountant van Starbucks.

Toch vindt hij dat de beroepsvereniging niet meer kan volstaan met het becommentariëren van wetsvoorstellen. "We moesten reageren, omdat het besluit een reële bedreiging vormt voor het vestigingsklimaat. De Belastingdienst heeft de Oeso-richtlijnen gevolgd. Brussel zet daar een kop bovenop, zonder duidelijkheid te geven over wat dit betekent.

De onzekerheid die met deze uitspraak van de commissie is gecreëerd, heeft impact op het investeringklimaat. Veel mensen zijn overvallen door de verschuiving van de besluitvorming. Het primaat van fiscale wetgeving ligt bij nationale overheden, maar een deel van de bevoegdheden is onder andere bij de Europese Unie terechtgekomen. Dat betekent dat de besluitvorming eerder plaatsvindt dan in Den Haag. Wij moeten daar op tijd bij zijn.

Het staat niet ter discussie dat betaalde royalty's van de winst mogen worden afgetrokken. Nederland heeft er geen invloed op dat Starbucks in Engeland misschien maar één procent belasting betaalt over die royaltyinkomsten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.