Nieuws

Grant Thornton schikt met Parmalat

Grant Thornton International heeft een schikking getroffen met het failliete Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat. GT zal 4,4 miljoen dollar aan Parmalat betalen.

De rechtszaak die inmiddels tien jaar duurt komt daarmee ten einde. Parmalat beschuldigde het accountantskantoor ervan jarenlange boekhoudfraude bij het bedrijf te hebben gefaciliteerd. De toenmalige Italiaanse tak van GT controleerde de boeken van het zuivelconcern tot 1999 en de Amerikaanse tak, GT LLP, deed de boeken van enkele dochterondernemingen van Parmalat.

Parmalat viel om in 2003, toen bleek dat het bedrijf vier miljard euro aan niet bestaande activa had geboekt. Na onderzoek bleek het bedrijf in totaal een schuld van veertien miljard dollar te hebben. Parmalat wisselde van management en het bedrijf werd geherstructureerd. Het nieuwe management begon een hele reeks zaken tegen banken en accountants.

Volgens Parmalat was Grant Thornton nalatig geweest bij het controleren van de boeken en het bedrijf klaagde zowel GT International als GT LLP aan in de Verenigde Staten. Aanvankelijk werd de zaak twee keer afgewezen, maar uiteindelijk kwam de zaak toch voor in het 7th US Circuit Court of Appeals.

GT International zal de hele schikking betalen; GT LLP zegt niets met de zaak van doen te hebben gehad, omdat het alleen voor dochterondernemingen van Parmalat werkte. "Grant Thornton LLP is nooit de auditor geweest van Parmalat en is blij dat deze tien jaar oude zaak nu eindelijk afgelopen is zonder enige schadevergoeding of admission of liability", aldus Grant Thorton LLP.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.