Nieuws

'PCAOB krijgt toch geen inzage in Chinese audits'

De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) krijgt waarschijnlijk toch geen toegang tot Chinese audits van Chinese bedrijven die een notering hebben aan Amerikaanse beurzen.

Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van twee anonieme bronnen. Onderhandelingen tussen de PCAOB en China zouden begin oktober zijn vastgelopen, omdat China de mate van toegang tot gegevens dusdanig aan het beperken was dat verdere onderhandelingen volgens de PCAOB geen zin meer hadden. James Doty, de voorzitter van de PCAOB, kondigde in juni nog aan dat er bijna een akkoord bereikt was.

De PCAOB kan daardoor niet de kwaliteit van Chinese audits controleren, waardoor Chinese bedrijven een 'black box' blijven voor buitenlandse investeerders.

Chinese accountantskantoren verzetten zich al jaren tegen de Amerikaanse verzoeken tot meer openheid, omdat het vrijgeven van informatie over Chinese bedrijven Chinese wetten tegen het delen van staatsgeheimen zou overtreden. Ook de SEC heeft moeite om informatie te krijgen over Chinese audits bij onderzoeken naar accountancyfraude. Pas toen de SEC dreigde de Chinese big four een auditverbod van bedrijven met een beursnotering in de VS op te leggen, kwamen zij over de brug met de benodigde gegevens.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.