Nieuws

Schotse ICAS sluit fusie met ICAEW uit

Het Institute of Chartered Accountants of Scotland (ICAS) zal niet fuseren met het Institute of Chartered Accountants of England and Wales (ICAEW).

Dat zei Jim Pettigrew, president van de ICAS, tijdens een speech bij de ICAEW . De speech was volgens de ICAEW een historische gebeurtenis, omdat in de 145-jarige geschiedenis van de ICAEW er nog nooit een president van de ICAS had gesproken. Dit 'taboe' werd doorbroken omdat Pettigrew een oude vriend is van de ICAEW-president Andrew Ratcliffe, die vorige week eveneens voor het eerst in de geschiedenis het ICAS toesprak.

Ondanks het feit dat er geen fusie in zit, riep Pettigrew wel op tot nauwere samenwerking tussen beroepsorganisaties in de accountancy op internationaal niveau. "Competitie is niet iets slechts. We moeten als organisaties de competitie aangaan wanneer dat toepasselijk is en samenwerken wanneer dat verstandig is", aldus Pettigrew.

Verder wees Pettigrew op de verschillen tussen de twee organisaties. De ICAEW is met 146.000 leden een stuk groter dan de ICAS, met 20.000 leden, wat Pettigrew als een van de redenen ziet waarom de twee niet zouden moeten fuseren, omdat de verschillen te groot zijn. Maar Pettigrew benadrukt ook dat hij traditie erg belangrijk vindt: "Ik zou persoonlijk niet makkelijk kiezen om al die traditie en geschiedenis verloren te laten gaan."

Pettigrew noemde verder drie belangrijke uitdagingen voor het beroep in de komende jaren: digitale technologie, het vergroten van diversiteit in het personeel ("als een kantoor een audit gaat doen voor een bedrijf en voorrijdt met een team van middelbare mannen, dan valt dat niet goed"), en globalisatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.