Nieuws

Kredietunies: vleugels uitslaan

De gisteren door de Eerste Kamer aangenomen Wet Toezicht Kredietunies is voor kredietunies aanleiding pensioenfondsen en provincies te betrekken bij hun financieringsactiviteiten.

Tot nu toe moesten kredietunies - coöperaties van ondernemers - het aanvragen van een bankvergunning omzeilen door óf eeuwigdurende certificaten uit te geven óf te werken met een bemiddelingsmodel. De nu aangenomen Wet Toezicht Kredietunies maakt het mogelijk obligaties of spaardeposito's uit te geven, middelen met een vaste looptijd dus, zonder dat daar een bankvergunning voor nodig is. Dergelijke instrumenten passen beter bij de wensen van investerende ondernemers.

De Vereniging Samenwerkende Kredietunies (VSK), in 2013 door vijf kredietunies opgericht en inmiddels twaalf leden tellend, ziet in het aannemen van de wet ook aanleiding bredere steun voor deze coöperaties te werven.

"De weg is nu vrij voor provincies en pensioenfondsen om kredietunies actief te ondersteunen", aldus voorzitter Jan Kamminga. "Kredietunies zijn een startmotor voor nieuwe bedrijvigheid en dus economische groei in een provincie, of branche. De VSK benadert nu de provincies en pensioenfondsen om, waar dit nog niet gebeurt, een actieve rol te nemen in de ondersteuning van kredietunies."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.