Nieuws

Minister Schippers ziet geen reden tot meer onderzoek naar declaraties NZa-top

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers vindt dat het onderzoek dat door Flynth is uitgevoerd naar het reis- en declaratiegedrag van de top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afdoende is.

Dit blijkt de antwoorden van minister Edith Schippers op vragen van de SP en D66 naar aanleiding van de uitkomsten van een review door de Auditdienst Rijk (ADR) van het onderzoek dat accountantskantoor Flynth in 2014 uitvoerde. De review was in gang gezet omdat het Flynth-rapport volgens het NRC "aantoonbare onjuiste conclusies en aannames" bevatte.

De SP vroeg aan de minister of de NZa nog wel controleerbaar is vanwege een "enorme verwevenheid" met de top tien van grote accountants. Ook zegt de SP dat er een beeld ontstaat dat de minister de top van de NZa de hand boven het hoofd houdt. De minister vindt echter dat zij met het onderzoek van Flynth en de review van de ADR genoeg gedaan heeft qua onderzoek.

Verder geeft zij in haar antwoord op vragen van zowel D66 als de SP over het reisgedrag wel toe dat de NZa een voorbeeldfunctie heeft: "In het huidige tijdsgewricht is de vraag of het wenselijk is dat leden van een raad van bestuur van een toezichthouder uit hoofde van een nevenfunctie dergelijke reizen maken terecht. Destijds is dit conform de toen geldende inzichten beoordeeld. Ik heb ook op dit punt de NZa meegegeven dat het beleid aangepast moet worden. De NZa moet als regulator en toezichthouder als voorbeeld dienen voor het veld waarop zij toezicht houdt.”

Alle vragen en antwoorden kunt u hier nalezen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.