Nieuws

Simpeler regels oplossing voor fouten Europese subsidies

Minder ingewikkelde en duidelijker regelgeving is de oplossing voor het hoge percentage fouten in de uitvoering van Europese landbouwsubsidieregelingen. Meer controles en hogere sancties zullen niet effectief zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in haar reactie op het verslag van de Europese Rekenkamer over fouten in de uitgaven voor plattelandsontwikkeling. Het betreft de uitvoering van subsidiemaatregelen in het kader van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Uit een steekproef van 180 betalingen over de afgelopen drie jaar bleek dat 8,2 procent ervan niet volgens de voorgeschreven procedures was uitgevoerd. De norm is 2 procent.

Dijksma nuanceert de bevindingen door op te merken dat de foutenreportage "geen informatie geeft over de feitelijke omvang van fraude, onrechtmatigheid of schade voor het fonds". Ook als "de voorgeschreven administratieve procedures niet aantoonbaar zijn gevolgd, kan de uitkering (...) nog steeds doelmatig en rechtmatig zijn".

Aanvechtbaar

Ze stelt dat de fouten in ieder geval deels verklaard kunnen worden door de complexiteit, gedetailleerdheid en onduidelijkheid van de regelgeving: " Uit door de Europese Commissie en Europese Rekenkamer uitgevoerde audits blijkt soms pas jaren later dat de uitvoering en controles in voorgaande jaren anders hadden moeten plaatsvinden. Dit maakt het voor de lidstaten ook niet eenvoudig om de uitvoering en controles tijdig en effectief bij te sturen. Daarnaast zijn deze bevindingen niet altijd vrij van discussie en op onderdelen soms ronduit aanvechtbaar."

Vereenvoudigingsvoorstellen

Meer controle is dan ook niet de oplossing. "Ik verwacht ten algemene niet dat het invoeren van meer controles en hogere sancties (...) effectief zal zijn", aldus de staatssecretaris. Ze zal in Europees verband daarom blijven pleiten voor minder complexe en duidelijker regelgeving: "Dat vormt de oplossing." Dijksma heeft onlangs 41 vereenvoudigingsvoorstellen bij de Europese Commissie ingediend, waaronder negen op het vlak van plattelandsbeleid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.