Nieuws

Naam verantwoordelijke partner in de VS naar PCAOB

De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) wil dat de verantwoordelijke partner bij een audit bij publieke bedrijven voortaan zijn naam deponeert bij de PCAOB in een apart formulier.

Dit zegt James Doty, bestuursvoorzitter van de PCAOB. Er wordt al jaren veel gedebatteerd in de VS over of het mogelijk moet zijn om de externe accountant te identificeren. In Nederland is het sinds 2006 wettelijk verplicht om de externe account in het verslag te noemen, maar ook vóór de wettelijke verplichting was dat in ons land al te doen gebruikelijk.

In 2009 stelde de PCAOB voor dat externe accountants audits moesten gaan ondertekenen, iets dat niet gebruikelijk is in de VS. Dat voorstel leidde tot veel kritiek over de relevantie ervan en de potentiële juridische risico's die het voor de partners zou hebben.

De PCAOB stelde vervolgens in 2011 en 2013 voor om alleen de naam van partners te noemen, zonder handtekening. Dit leidde wederom tot veel kritiek, waardoor de PCAOB nu voorstelt dat partners voortaan een apart formulier indienen bij de PCAOB waarop staat welke partner voor welke controle verantwoordelijk is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.